Érdemes téli gumit vásárolni már ősszel?

Vágólapra másolva!
A téli gumi valódi eredményességét a hideg időszakban éri el. Ősszel, ha szükséges tanácsos új szettet vásárolni, hiszen számos online üzletben belefuthatunk a kedvezményes termékekbe. Az ilyen gumiabroncsok speciális gumikeverékből készülnek, amely maximális tapadást biztosít az úton hidegebb, csapadékos és havas időjárási körülményeknél.
Vágólapra másolva!
Forrás: emag

Magyarországon nem kötelező a téli gumi

A legtöbb esetben a lakóhely és az időjárás – 7 fok alatti hőmérsékleten – határozza meg, hogy megéri-e téli gumit használni. A téli gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a hidegebb időjárásnak, és így biztonságosabbá tegyék a közlekedést még extrém hideg esetén is. Hazánkban nincsenek olyan magas hegyvidéki útszakaszok, mint Ausztriában, Svájcban vagy az Alpokban, ugyanakkor érdemes beruházni rájuk, mert a gumiabroncsok lényege, hogy jobb tapadást és teljesítőképességet tesznek lehetővé az úton hideg, nedves és latyakos körülmények között, beleértve a jeges útviszonyokat is.

Nincs tehát kitűzött dátum a téli gumik felhelyezésére. A szakemberek akkor javasolják, ha a hőmérséklet fokozatosan 7 fok alá esik. Ez az időszak jellemzően október végétől április közepéig tart, viszont mivel az időjárás kiszámíthatatlan, ezért a hónapok tolódhatnak. Sokan emlékeznek arra, hogy még április végén, vagy márciusban esett a hó.

A téli gumi előnyei

A nagyobb megbízhatóság és magabiztosság érdekében fontolja meg a téli gumiabroncsok váltását a kihívásokkal teli téli körülmények között. Amikor a hőmérséklet csökken, és az útfelületek csúszósabbá válnak, megnőhet annak a kockázata, hogy elveszítheti uralmát a gépjárműve felett, és balesetet szenvedhet.

A téli gumik futófelületének mintázata, valamint a gumikeverékből adódó rugalmasság növeli a tapadást. Ez megváltoztatja a vezetési teljesítőképességet, és nyilvánvalóan növeli a közúti biztonságot nedves és jeges körülmények között.

A téli gumi fontosabb tulajdonságai:

  • Hatékonyabb tapadás, ezáltal jobb stabilitás
  • Jobb irányítás a jármű felett jeges körülmények között
  • Kiváló megállási és indítási képesség havon és jégen
  • Kisebb az „aquaplaning” (vízen csúszás) bekövetkezésének valószínűsége
  • Számos európai országban törvényi rendelet szabályozza az alkalmazását

A változékony vagy mérsékelt övi éghajlatunk miatt a hazánkban nincs törvényi előírás a téli gumik használatára. Ha télen nagy távolságokat kíván megtenni Magyarországon, célszerű felkészülni a szélsőséges időjárásra.

Ha pedig más európai uniós országba szeretne utazni autójával, ebben az esetben tájékozódjon előre ugyanis, minden országnak megvannak a maga törvényi követelményei. Például Németországban és az olyan észak-európai országokban, mint Svédország, a törvény előírja, hogy nyári gumit téli gumira kell cserélni. Ennek megfelelően októbertől húsvét első napjáig cserélik le a gumikat.

Mennyibe kerül a téli gumi?

A téli gumiabroncsok széles választéka közül választhatunk a hazai internetes boltokban.

Az, hogy mennyire költségesek, a mérettől, a kiválasztott márkától és a járműhöz legjobban illő gumiabroncstól függ. Ne csak az ár alapján válasszunk, más tényezők szintén nagyban befolyásolják a vezetési teljesítményt. Többet költhetünk az olyan prémium márkákért, mint a Bridgestone, Continental, Michelin, Pirelli, Goodyear és Dunlop, amelyek az iparág meghatározó márkái.

Ugyanakkor azt a prémium minőséget kapjuk, amiért fizetünk, beleértve a tartósságot, a zajcsökkentést, a nagyobb kényelmet, valamint a kiváló nedves és száraz tapadást/fékezést.

A folyamatos technológiai fejlesztések eredményesebb, jobb ár-érték arányú, teljesítményorientált és fenntartható gumiabroncsokat kínálnak az autótulajdonosok számára.

Hol tároljuk a téli gumikat?

A tárolásnak szerepelnie kell azon dolgok listáján, amelyekre célszerű odafigyelni, mivel ez fontos része a gumiabroncs élettartamának megőrzésének. A gumiabroncsokat a felniken tároljuk. Kerülje egymásra helyezését, mert ez károsíthatja az oldalfalakat.

A gumiabroncs-kereskedők tárolási szolgáltatást szintén kínálnak. A téli gumikat felszerelik, a régi nyári gumikat pedig a hideg évszak végéig szakszerűen tárolják, majd visszacserélik.

A fentiek alapján elmondható, hogy a téli gumi az egyik leghatékonyabb módja, hogy autónkat a hideg évszakban is biztonságban az úton tarthassuk, az abroncsvásárlást ne hagyjuk az utolsó pillanatra és nézzünk alaposan körül a hazai webshopokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!