Idén 70-80 ezer kötelezőt cserélhetnek le az év végi kampányban

Vágólapra másolva!
A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány mintegy 800 ezer járművet, köztük több mint 400 ezer személyautót érint. Az év végi váltási időszakban 70-80 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az Insura.hu biztosításközvetítő szerint a járművek üzembentartóinak tavalyhoz képest legfeljebb 5 százalékos díjemelkedésre kell felkészülniük. Az újonnan megkötött online szerződések éves átlagos díja a személyautók esetében 33-35 ezer forint körül alakul majd, de a piaci verseny utóbbi időben megfigyelhető élesedése miatt akár az átlagdíjak csökkenése is bekövetkezhet.

A kampányban várható átlagdíj jelentősen alacsonyabb az évközi váltók éves átlagdíjánál, ami az előző negyedévben az Insura.hu adatai szerint közel 61 ezer forint volt. A különbséget főként az érintett autók speciális összetétele magyarázza, január elsejével ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt járművek üzembentartói válthatnak szerződést, ezeknek pedig csaknem 95 százaléka a legkedvezőbb, B10 bónusz fokozattal rendelkezik. A teljes állománynak ugyanakkor csak mintegy harmada tartozik a legkedvezményesebb körbe.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) jelezte: a kgfb-vel foglalkozó 12 biztosító idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki év végi tarifáit. Az érintett ügyfelek ezután tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!