Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A villanyautó-átállásból kifelejtették a mozgáskorlátozott autósokat

Fotó: Vauxhall / MATT FOWLER
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában csak a villanyautó-töltőhálózat 2,3% akadálymentesített, Londonban a 11 747 töltőpontból csak 12 van mozgáskorlátozott parkolóhelynél.
Vágólapra másolva!

Noha 1 évtizede még nem létezett az infrastruktúra, a rohamosan terjedő villanyautó-töltők telepítésénél nem vették/veszik figyelembe az akadálymentesítési szempontokat. A Vauxhall autómárka az információszabadsági törvényre hivatkozva az összes brit önkormányzathoz kérdést intézett a területükön meglévő villanyautó-töltőkkel kapcsolatban, ezek közül csak 223 válaszolt.

Fotó: Vauxhall / MATT FOWLER

Nagy-Britanniában jelenleg 19 456 töltő üzemel, ezek közül mindössze 238 felel meg teljesen a brit akadálymentesítési szabályoknak – ami csak ajánlás, nem kötelező érvényű előírás –, és mindössze 105 mozgáskorlátozott-parkolóhelynél van töltőpont. Az arány még rosszabb Londonban, ahol az összes brit töltőpont 60%-a üzemel, hiszen a 11 747 töltőpontból csak 12 darab van mozgáskorlátozott-parkolónál, és azok se teljesen akadálymentesítettek. Összesen 450 darab részben vagy teljesen akadálymentesített villanyautó-töltő van Nagy-Britanniában, ami 2,3%-os arányt jelent.
Ehhez képest a The Motability Alapítvány szerint 16 millió mozgáskorlátozott használ autót, közülük 1,35 millióan nem tudják megoldani az otthoni töltést, nekik mindenképpen közterületi töltésre kell majd hagyatkozniuk, ha villanyautóra váltanak.
 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről