Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Míg korábban a dietetikusok az érrendszeri kockázatok csökkentése végett inkább a csökkentett zsírtartalmú tejek fogyasztását javasolták, 2010-ben több olyan kutatási eredmény született, amelyek még a teljes, 4 százalék körüli zsírtartalommal rendelkező tejeket is ajánlják.
Vágólapra másolva!

2010-ben számos, a tej jótékony hatását alátámasztó kutatási eredmény született. A legfrissebb az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szaklap 2011. januári számában jelenik majd meg. Az amerikai Wageningen és Harvard Egyetemek közös kutatása szerint napi három pohár tej a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát 18 százalékkal csökkentheti.

Összegeztek továbbá tizenhét, a témában 2010-ben Európában, az Egyesült Államokban és Japánban született kutatást is. Ezekből is az derült ki, hogy sem a teljes, sem a csökkentett zsírtartalmú tejek rendszeres fogyasztása nem növeli a szívbetegségek, illetve a stroke kockázatát.

Tejfogyasztásra bíztató kutatások 2010-ben

2010 januárjában amerikai kutatók azAmerican Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási szaklapban 350 ezer ember adatait elemezve arról számoltak be, hogy a tejben található telített zsírok fogyasztása nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Februárban az American Journal of Epidemiology című járványügyi szaklap egy svéd kutatásról adott hírt. A vizsgálat 23 366 svéd férfi kalciumbevitelét elemezve azt találta, hogy a hivatalosan ajánlottnál 25 százalékkal több kalciumot fogyasztva a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint rákban való elhalálozás kockázata 25 százalékkal csökkenthető.

Áprilisban a European Journal of Clinical Nutrition című táplálkozási lapban ausztrál kutatók arról számoltak be, hogy 16 éven át 1529 ausztrál felnőtt tej- és tejtermék-fogyasztását követve azt találták, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztók kardiovaszkuláris elhalálozásának kockázata 69 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik a legkevesebbet fogyasztották.

Szeptemberben egy izraeli tanulmány, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölt, azt állította, hogy magasabb kalciumbevitel mellett sikeresebb a fogyókúra. A kutatás több mint 300 túlsúlyos nő és férfi étrendjét követte két éven keresztül. Az eredmények szerint a legtöbb kalciumot fogyasztók 38 százalékkal többet fogytak, mint a legkevesebb kalciumot szedők.

A magyar ajánlás napi fél liter tej

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet napi 3-4 egység tej- és tejtermék fogyasztását ajánlja. Egy egység 2 dl tejnek, joghurtnak illetve kefirnek, 3 dkg sajtnak, 2 db ömlesztett sajtnak, vagy 5 dkg félzsíros túrónak felel meg.

A tej és a tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások, fél liter tej fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát, 5 dkg sajt pedig egyötödét-felét, attól függően, hogy milyen sajtról van szó. A tej ráadásul tartalmaz a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is.

De a tej és tejtermékek nemcsak D-, hanem A-, B1-, B2- és B12-vitamint is tartalmaznak, ezenkívül nem elhanyagolható mennyiségben magnéziumot és cinket. Kitűnő fehérjeforrások, fél liter tej elfogyasztásakor 17 gramm fehérje kerül a szervezetbe. A tej szénhidráttartalma viszont nem jelentős, 1 dl-ben 5 gramm cukor van.

Kisgyerekeknek azonban csak óvatosan adjunk tejet, a kicsik körében ugyanis a tej a leggyakoribb ételallergén, európai statisztikák szerint 2-3 százalékukat érinti.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről