Kapcsolatot találtak a Facebook és a bulimia között

Vágólapra másolva!
Minél több időt tölt egy kamaszlány Facebookozással, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki nála bulimia, anorexia, negatív testkép, az étkezéssel kapcsolatos negatív hozzáállás és fogyókúrás szándék - derül ki az izraeli Haifa Egyetem kutatóinak vizsgálatából. Hasonló tendenciát figyeltek meg a divattal, illetve zenével foglalkozó weboldalakon "lógók" esetében is.
Vágólapra másolva!

Az izraeli Haifa Egyetem kutatói az internethasználatnak és a tévénézésnek a kamaszlányok étkezési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálták.

A kutatásban 245 12 és 19 év közötti lány vett részt. Miután felmérték internetezési és tévénézési szokásaikat, kifaggatták őket étkezési szokásaikról, arról, hogy mennyire elégedettek testükkel, pozitívan vagy negatívan gondolkodnak-e magukról, illetve hogy fogyókúráznak-e.

Az eredmények szerint minél több időt töltött egy kamaszlány a Facebook használatával, annál valószínűbb, hogy bulimiában vagy anorexiában szenvedett, hogy testével elégedetlen volt, hogy negatívan minősítette magát, hogy az étkezésről elítélően beszélt, és hogy foglalkoztatta a fogyókúra.

Ugyanezt tapasztalták a zenével és divattal foglalkozó weboldalakat aktívan böngészők körében is. A divatsite-ok nézegetésével sok időt töltő tinik között nagy számban figyelték meg az anorexia kezdődő jeleit. Hasonló eredményeket kaptak azok körében is, akik rendszeresen néztek Barbiebaba-alkatú szereplőket felvonultató tévéműsorokat.

Sok múlik a szülői hozzáálláson

A kutatók továbbá azt találták, hogy minél nagyobb volt a szülői ellenőrzés a lányok felett, minél inkább kontrollálták, hogy milyen tévéműsorokat, illetve internetoldalakat néznek, annál gyakoribbak voltak a lányoknál az étkezési zavarok, és annál negatívabb volt az énképük.

Ha viszont a szülő és gyermeke között építő beszélgetés alakult ki a lányok által kedvelt médiáról, akkor azok énképe pozitívabb volt. A szülői hozzáállás, a gyerek érdeklődésének megfelelő irányítása tehát nagyon fontos az étkezési zavarok kialakulásának megelőzésében - hangsúlyozzák a kutatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről