A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fél év múlva már kóstolható a laboratóriumban előállított kolbász

Vágólapra másolva!
A mesterségesen előállított hús gondolatára valószínűleg nem fut össze a nyál a szánkban, pedig a holland Maastrichti Egyetem kutatói szerint a laboratóriumban készített szintetikus kolbászra már csak fél évet kell várni.
Vágólapra másolva!

A kolbász még csak a kezdet. A kutatás vezetője szerint hamarosan egyéb mesterséges húsok és húskészítmények is elérhetővé válnak, és a tervek szerint egy év múlva már szintetikus hamburger is készülhet. A laboratóriumban készült hús apró szépséghibája, hogyl fehér színű (hisz nincs benne vér) - számol be róla a New Scientist.

A hús mesterséges előállítása nem újkeletű ötlet: a holland szakemberek szerint egyik honfitársuk, Willem van Eelen második világháborús veterán volt az első, aki behatóan foglalkozott a laboratóriumi húskészítés gondolatával, de az utóbbi évtizedben több amerikai kutató is a "műhús-előállításnak" szentelte pályáját.

A maastrichti kutatók a mostani kolbászhoz sertések őssejtjeit használták, amelyeket azután táptalajon növesztettek. Bár a kész termék még nem kapott emberi fogyasztásra alkalmas minősítést, a szakemberek szerint a vegetáriánusok, állatvédők és környezettudatos emberek mindenképpen érdekes választás elé kerülnek, ha a szintetikus húsipar egyszer beindul. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy az állattenyésztés a világ szén-dioxid kibocsátásának 18 százalékáért felelős, akkor a mesterségesen előállított hús környezetvédelmi és állatjóléti szempontból is vállalható alternatíva - amennyiben nincsenek az őssejt-technológiával szemben averzióink.

Egy múlt hónapban napvilágot látott jelentés szerint a mesterséges húskészítés az előttünk álló évtizedekben igen komoly szerepet kaphat, hiszen segítségével további pusztítás nélkül válhatna megoldhatóvá túlnépesedő bolygónk élelmiszer-ellátása. Feltéve persze, hogy sikerül legyőzni a mesterséges hússal szembeni ellenérzéseket, és kivárni azt, amíg a termékek a széles tömegek számára is elérhetővé válnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!