A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vizespalackot szorongatva könnyebb a fogyás

Vágólapra másolva!
Egy elhízott emberek körében végzett vizsgálat során kiderült, hogy a tenyér hűtése kellemesebbé és könnyebben végezhetővé teszi a testedzést, így az sokkal eredményesebb lehet.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének (AHA) most zajló kongresszusán számoltak be annak a kis mintaszámú kutatásnak az eredményeiről, amelyben elhízott nők bevonásával vizsgálták egy speciális tenyérhűtő készülék hatásait.

Az elhízott emberek mozgás közben hamar elfáradnak és könnyen megizzadnak, mivel zsírpárnáik extra hőszigetelést biztosítanak számukra. Ha sikerül valahogy lassítani a túlsúlyos emberek belső hőmérsékletének emelkedési ütemét, akkor szervezetük nem raktároz annyi hőt, így többet tudnak mozogni - foglalta össze a vizsgálat lényegét a kutatás vezetője.

A Stanford Egyetem 12 hétig tartó vizsgálatában 24 elhízott, 30 és 45 év közötti nő vett részt, akiknek testtömeg-indexe 30 és 34,9 között volt. A résztvevők kezére mozgás előtt egy vizet tartalmazó speciális készüléket erősítettek, de míg a csoport egyik felénél - a kontrollcsoportnál - a készülékben lévő víz 37 Celsius-fokos volt, addig a másik felénél csak 16 Celsius-fokos. A két csoport tagjai ugyanazt az edzésprogramot csinálták végig, és igyekeztek a 45 perces intenzív, a pulzust a maximális érték 80 százalékára felgyorsító gyakorlatsort teljesíteni.

Hűtéssel sikerült

Az eredmények szerint a testmeleg vízzel töltött készülékkel tornázó csoport tagjai igen hamar kidőltek, míg a hidegvizes kézhűtő készüléket viselők nem érezték kimerültnek magukat és folytatni tudták az edzést. A három hónapig tartó vizsgálat végére a tenyérhűtést használó résztvevők 2,5 kilométeres távon 5 percet faragtak le gyaloglási idejükből, vérnyomásuk nyugalmi értékei csökkentek, és derékkörfogatukból is 7-8 centimétert veszítettek. A kontrollcsoport eredményei ezzel szemben szinte semmit nem változtak a 12 hét alatt.

A tenyér és ezáltal a tenyér közelében futó erekben áramló vér hűtése révén nőtt a fizikai terhelhetőség és javult a keringés, a fáradtságérzet pedig csökkent. A résztvevők így kevésbé izzadtak, hűsebbnek érezték testüket, és ennek köszönhetően szívesebben és kitartóbban mozogtak.

A vizsgálat során alkalmazott hűtőeszköz meglehetősen drága, ráadásul többnyire csak speciális sport- és egészségközpontokban található meg, de annak sem kell csüggednie, aki nem engedheti meg magának a plusz költséget: az is hatásos lehet, ha mozgás közben egy-egy hidegvizes palackot szorítanak a kezükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!