A japán Ryukyus Egyetem kutatói érdekes kísérletbe fogtak: elektromos áramot vezettek át a világ egyik legfontosabb élelmiszereként számon tartott édesburgonya gumóin. A beavatkozást követően 60 százalékkal magasabb antioxidáns- és polifenol-szintet mértek a zöldségfélében - hangzott el az Amerikai Kémiai Társaság most zajló éves ülésén.
A kutatók az elektromos áramot vezető sóoldatba helyezték az édesburgonya-gumókat, és 5 percen át különféle erősségű áramot vezettek át a folyadékon. A legjobb eredményeket 0,2 amper áramerősség mellett mérték: 40 százalékkal több antioxidánst és 60 százalékkal magasabb polifenol-szintet regisztráltak az áramkezelést követően. A polifenolok a zöldségekben és gyümölcsökben található vegyületek, amelyek enyhítik az öregedés hatásait és védenek egyes betegségekkel szemben. A kutatók szerint az elektromos kezelés stresszhatást jelent a növény számára, és a fokozott polifenol-termelés egyfajta védekező reakciónak tekinthető.
Az édesburgonya áram nélkül is kiemelkedően nagy, a burgonyánál akár hétszer nagyobb mennyiséget tartalmaz e vegyületekből. Az elektromosság ráadásul semmilyen íz- vagy állagromlást sem okozott: a "sokkterápia" egyszerűen és olcsón, akár szupermarketekben vagy kisebb farmokon is elvégezhető.
A felfedezés azért is különösen fontos, mert az édesburgonya főként az alultápláltságtól és éhínségtől sújtott fejlődő országokban számít fontos tápláléknak, így az egyszerű beavatkozással tovább lehetne növelni a zöldség jótékony hatásait és élelmiszeripari jelentőségét.