Az iszogatós bulik egyik legkellemetlenebb velejárója a másnapi hányinger és fejfájás. Azonban a jó öreg alkoholt harminc-negyven éven belül felválthatják azok a szintetikus vegyületek, amelyek hatásukat tekintve a szeszhez hasonlók, de nem okoznak másnaposságot – írja a Huffington Post angol internetes hírportál.
Az alcosynth nevű vegyületcsaládot a londoni Imperial College tanára, David Nutt fejlesztette ki. A professzor, aki korábban a brit kormány drogügyi tanácsadója volt, eddig összesen mintegy 90 alcosynth vegyületet szabadalmaztatott, amelyek közül jelenleg kettőnek folyik a kereskedelmi engedélyezési vizsgálata.
Az alcosynth vegyületek az alkoholhoz hasonlóan kapatossá és beszédessé teszik fogyasztójukat, de alkotójuk szerint semmiféle kellemetlen utóhatásuk nem jelentkezik.
Az alcosynth termékek fejlesztésének korábbi stádiumában felröppentek olyan hírek, miszerint az italok hatóanyaga a szorongásoldó hatású enyhe nyugtató, a benzodiazepin lehet. A professzor a The Independent napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a két bevizsgálás alatt álló vegyületnek nincs köze a benzodiazepinhez, ám arról, hogy akkor vajon mi az italok titka, a szabadalmi titokra hivatkozva nem kívánt részletesen beszélni.
Nutt reméli, hogy italai hamarosan megjelennek a pubok és bárok pultjain, és betölthetik a szeszes ital szerepét az angolok népszerű koktéljaiban. „Ott lesznek a polcon a scotch és a gin mellett – jövendöli – , és akinek ilyet kevernek a koktéljába, annak nem kell azzal számolnia, hogy majd a mája és a szíve fizet a szórakozásért.” Hozzátette: az alcosynthek nagyon jól mennek a mojitóhoz, de még az olyan tiszta italba is illenek, mint a Tom Collins. A két most tesztelt alcosynth közül az egyik lényegében íztelen, a másik inkább kesernyés.
Nuttnak egyébként azok után kellett búcsúznia kormánytanácsadói pozíciójától, hogy 2009-ben a The Guardian című napilapnak azt állította: a dohányzás és az alkohol társadalmi léptékben nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a könnyű drogok.
Hangot adott azon véleményének, miszerint még a lovaglás is veszélyesebb, mint az ecstasy, hiszen lovaglásban évente 100-an halnak meg Nagy-Britanniában, míg az ecstasytól csak 30-an. Nyilatkozatával a kormány azonnali haragját zúdította magára, és már másnap távoznia kellett székéből, ám a most 65 éves pszichiáter és neuropszichofarmakológus professzor biztosan érzi, hogy újonnan kifejlesztett termékeivel ismét nyeregbe került.
Az emberek szeretnének egészségesebb italokat fogyasztani. A szeszesital-ipar is érzi, hogy 2050-re az alkohol ki fog menni a divatból”
– vélekedik.
Sam Bowman, az Adam Smith Institute tanácsadó cég igazgatója kifejezetten pártolja az ötletet, de attól tart, hogy a kormányzati szabályozás útját fogja állni az alcosynth forgalmazásának.
„Fontos lenne, hogy a kormány ne akadályozza a másnaposságmentes alkohol piacra kerülését. A szabályozásnak rugalmasnak kell lennie, és támogatnia kell azokat az új termékeket, amelyek biztonságosabbak hagyományos konkurensüknél” – hangsúlyozta. – „Nagy-Britannia világelső lehet az egészségesebb alkohol- és dohánytermék-helyettesítők terén, de ehhez olyan szabályozásra van szükségünk, amely felkarolja, és nem elfojtja ezeket a kezdeményezéseket.”
Ugyanakkor Andrew Mesil, az Alcohol Concern nevű alkoholellenes jótékonysági szervezet vezetője aggályokat fogalmazott meg az alcosynth széles körű elterjedésével kapcsolatban. „Az ilyen jellegű fejlesztések mindig izgalmasak, de ez a munka jelenleg eléggé periferikus helyzetet foglal el az alkoholkutatásban” – vélekedett. – „Sokkal sürgetőbb az alkoholhoz való jelenlegi viszonyulásunkat átgondolnunk: hogy vajon miért játszik olyan meghatározó szerepet az ivás a társasági életünkben, és sokan miért csak az alkohol segítségével képesek kikapcsolódni, ünnepelni, vagy éppen gyászolni.”
Úgy vélem, az az aggály is jogosan merülhet fel, hogy ha a lerészegedést elválasztjuk az ivás negatív élettani hatásaitól, azzal a berúgás még normálisabbá és társadalmilag elfogadottabbá válik”
– fűzte hozzá Mesil. – „Sokakat kizárólag a macskajaj fenyegetése tart vissza a mértéktelen ivástól.”
Az angol szeszesital-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő Portman Group társadalmi tájékoztató szervezete, a Drinkaware mindeközben a hagyományos szeszes italok fogyasztásával kapcsolatban ajánlja fel segítségét. Képviseletükben John Larsen elmagyarázta: igazi alkoholt is lehet úgy inni, hogy ne legyünk utána másnaposak.
„Az egyetlen igazán biztos módja a másnaposság elkerülésének az, ha kevesebbet iszunk” – tanácsolja. – „Ha egy huzamban nagyon sokat iszik valaki, az valamennyire óhatatlanul másnapos lesz. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, a szeszfogyasztás dehidratál, úgyhogy a tünetek megelőzésének egyik legjobb módja a vízzel vagy friss gyümölcslével való rehidratálás. A káliumban gazdag ételek, mint például a banán vagy a kivi is segíthetnek.”