A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Eső kurtította meg az F1 utolsó előtti tesztnapját

Események

Forma-1, Sauber, Sergio Pérez, tesztelés
Vágólapra másolva!
Az eső a vártnál hamarabb véget vetett a csapatok tervezett versenyszimulációinak szombaton, de az élen szoros küzdelem bontakozott ki: a Saubert, a McLarent és a Toro Rossót kevesebb mint egy század választotta el egymástól.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül81 bejegyzés
09:55
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki javított az időeredményén az előszezon utolsó előtti napján, szombaton, ám a felkészülésüket Barcelonában folytató tíz csapat délutáni versenyszimulációit idén először eső zavarta meg.

Az ebédszünet előtt ugyanakkor még szép volt az idő, és a pályaviszonyok ideálisnak bizonyultak ahhoz, hogy a pilóták többsége kipróbálja az autóját egy-egy rövid sprintben, az időmérőre emlékeztető körülmények között. Sergio Pérez is így érte el az elmúlt két hét legjobb, 1:22.094-es köridejét, amihez nem is a szuperlágy, hanem csak a lágy keverékű Pirellikre volt szüksége. Már a múlt heti összesítésben is a Sauber lett a leggyorsabb, akkor Kamui Kobajasi kormányozta az élre a C31-et. "Miután az első teszteken sok időt vesztettünk, most már nagyon elégedettek vagyunk a megtett távolsággal" - ismerte Giampaolo Dall'Ara, a Sauber vezető versenymérnöke.

A McLaren ma villantotta fel először egy mért körös tempóját, s nem is akárhogy: Button, szintén a lágy gumikon, mindössze 9 ezreddel maradt le Péreztől. Az új alkatrészeket tesztelő csapat ugyanakkor a tegnapihoz hasonlóan ma is kevés, csupán 44 kört töltött a pályán. Button egyébként egy egyetlen mért körös sprintben futotta leggyorsabb körét.

Forrás: Sauber

Daniel Ricciardo sem került messze tőle, a Toro Rossóval 52 ezredmásodpercre közelítve meg a McLarent. Az ausztrál kilométerre pontosan két versenytávot, 131 kört tudhatott maga mögött, ami egyelőre rekord az idei előszezonban. A csapat délelőtt néhány aerodinamikai fejlesztést próbált ki, majd másokhoz hasonlóan lebonyolított egy versenyszimulációt. "Úgy kezeltük, mint egy igazi futamot: még a mérnököm is a rádión érdeklődött, hogy mikor akarok bemenni új gumikért, és melyik keveréket szeretném" - árulta el Ricciardo.

Felipe Massa a 4. helyre tornázta fel a Ferrarit, miután délelőtt különféle beállításokat próbált ki, délután viszont ő sem tudta befejezni tervezett versenytávját az eleredő eső miatt. Ugyanakkor így is 122 kört tett meg, amivel eddig Nico Rosberg után ő az elmúlt két hét legszorgalmasabb versenyzője. 1:22.413-mal ma a Ferrari legjobb körét is futotta Barcelonában.

Mögötte Paul di Resta végzett a Force Indiával. Neki majdnem sikerült a versenyszimuláció végére érnie, bár végül csak 51 mért kört teljesített, s közben négy bokszkiállással 1:29.435 lett az átlaga, ami nem számít jónak. "Ahogy közeleg a téli tesztelés vége, egyre inkább a versenyekre való felkészülés válik a legfontosabb feladatunkká, hogy mire Melbourne-be érünk, biztosan felvegyük a ritmust" - mondta Jakob Andreasen, a Force India főmérnöke. "Ezért ma végigjátszottunk egy teljes nagydíjhétvégét, délután egy versenytávval, közben lebonyolítva a bokszkiállásokat is, hogy a csapat teljes személyzete gyakorolhasson."

Bruno Senna is megtett egy versenytávot, amely 55 mért körből állt, az ő átlaga három kerékcsere után 1:30.502-re jött ki. Bár délután, az esőben egyszer leparkolta az autóját a 10-es kanyar mellé, közleményében a Williams azt állította, a nap folyamán nem akadt műszaki problémájuk. "Először kevés benzinnel tettünk meg etapokat, amire eddig nem nyílt alkalmam, és közben kipróbáltuk az összes fajta gumit" - magyarázta Senna. "Most rengeteg értékes információnk van, amelyekre támaszkodva tovább fejlődhetünk."

A Caterham eddigi legbiztatóbb napját zárta. Heikki Kovalainen egy 1:22.630-as körrel bizonyította be, hogy a csapat az egy évvel ezelőttihez képest valóban fejlődött, és célját elérve utolérhette a középmezőnyt. A finn emellett végre talált egy olyan beállítási irányt is, amellyel a CT01 balansza megfelelő volt, s ezt jó jelnek tartja az idénynyitó előtt.

A Red Bull ma kapta meg végső aerodinamikai csomagját az RB8-hoz, így Mark Webber többnyire 3-4 mért körös etapokkal töltötte a napját, s csak közvetlenül az eső eleredése előtt tett meg egy 10 köröset is. 1:22.662-es eredménye, amit ő is egy egykörös sprint során ért el, a csapat eddigi legjobbja a Circuit de Catalunyán. Webber elégedett volt, noha megjegyezte: "Gondolom, mindenki arra kíváncsi, hogy az autónk mennyiben lett más az újításoktól, de az a helyzet, hogy érzésre nem különbözött sokban attól, amilyen csütörtökön volt." Az esőben a Red Bull egyáltalán nem tette tiszteletét a pályán, mivel az ausztrál versenymérnöke, Ciaron Pilbeam szerint az aszfalt sem elég száraz, sem elég vizes nem volt ahhoz, hogy érdemi adatokat lehessen gyűjteni rajta.

A Mercedesnek is ma sikerült először beférkőznie 1:23 alá, Rosberg azonban a többiekkel ellentétben feltankolva, egy 13 körös etap legelején volt a leggyorsabb, mégpedig a lágy gumikon.

Miután Romain Grosjean az előző két napon az élre kormányozta a Lotust, a csapatnak Kimi Räikkönennel ma rossz napja volt. A finn február 8. óta nem ült az autóban, s most eleinte elégedetlen volt a kormányszervóval, az E20-asban ezért kicserélték a kormányművet. Emiatt délelőtt csupán 7 kört töltött a pályán, s bár délután kicsit többet vezethetett, a nap egészét nézve még Buttonnál is kevesebb kört tett meg. A leghosszabb etapja 7 mért körös volt, és 2,5 másodperccel lemaradt még az előtte végző Rosbergtől is. Vasárnap lesz utoljára alkalma rá, hogy gyakoroljon az idénynyitóra.

A Marussia és a HRT nem tudott részt venni a teszten, és ma kiderült, hogy hiába igyekezett, a Hispania vasárnap sem lesz képes pályára küldeni új autóját. Ezért mindkét csapat arra fog törekedni, hogy egy-egy filmforgatási napon járassa be idei modelljét Melbourne előtt.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_23_3.html
09:57
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a tesztnap

Köszöntünk mindenkit az előszezon utolsó előtti tesztnapjáról élőben írt tudósításunkban! Szokás szerint egész nap sok információval igyekszünk majd szolgálni a csapatok felkészüléséről. Barcelonában ma reggel a tegnapival ellentétben nincs köd, így hamarosan menetrendszerint megkezdődhet a nap.

09:59
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ma ismét Räikkönen vezet a Lotusnál

A hétvégén ő váltja Romain Grosjeant. A gyakorlásra szüksége is van, hiszen a Lotus futóműproblémája miatt ő is elvesztett két napot a múlt héten. A teszt heti beosztása az egyes napokon vezető versenyzőkkel itt látható.

10:02
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Délután akár eshet is

Idén eddig egy tesztnapon sem esett az eső, de az előrejelzések szerint délutánra van rá 10-20 százalék sansz, hogy lesz egy kis könnyű zápor. Ettől függetlenül 16 fok lesz, és az aszfalt máris 12 fokos.

Forrás: Mercedes

10:04
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Új alkatrészek a Red Bullon

A címvédő istálló ma kapta meg Melbourne előtti végső fejlesztési csomagját, a fotósok ott is tolongtak a garázs előtt, amint Webber kihajtott, hogy megtegye szokásos reggeli ellenőrző körét. Már Massa, Rosberg, Kovalainen, Ricciardo és Pérez is járt a pályán. Egyelőre minden a szokásos menetrend szerint zajlik.

10:07
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tegnap is a Lotus volt a leggyorsabb

Grosjean lett az első az előszezonban, akinek két napon is sikerült az élre kerülnie. Az előző nyolc napon nyolc különböző versenyző volt a leggyorsabb. A tegnapi eredményeket az összefoglalóval itt olvashatják.

10:11
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen is kijött a pályára

Itt a finn, mielőtt beszállt az autójába, itt pedig, amint kihajt a garázsból. Már csak Button nem tette meg a bemelegítő körét a McLarennel.

10:14
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Teljesen új a Red Bull

Gary Anderson, a BBC szakértője, a Jordan egykori főtervezője ott állt a garázs előtt, ahogy Webber kigurult, és azt mondja, az RB8 a frissítéseknek hála annyira megújult tegnap óta, hogy olyan, mintha egy teljesen másik autó lenne. Ez a többieknek nem feltétlenül jó hír.

10:17
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Massa kirúgásáról pletykáltak

Tegnap este úgyszólván futótűzként terjedt a hír, hogy a Ferrari azonnali hatállyal megvált Massától, de ez (szokás szerint) tévesnek bizonyult: a brazil itt van és vezet. A csapat is megengedett magának egy kis ironizálást a pletyka kapcsán. "Kár, hogy Massa túlságosan el volt foglalva a mérnökökkel folytatott szokásos eligazítással, semhogy értesülhetett volna hírről. A mese szerzője talán nem vette észre, hogy a karneváli szezonnak már vége van..." - írták.

10:23
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Webberé az első mért kör

A Red Bull tegnap nem volt túl szorgalmas, de az új alkatrészekről minél több adatot kell gyűjteniük. Az ausztrál 1:26.269-cal indította a napot, már Péreznek is van időeredménye.

10:28
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher is szenvedett a gumikopással

Rosberghez hasonlóan tegnap Schumacher is elismerte, hogy a Mercedesnek ezen a téren még van mit behoznia, miután a lágy gumikon 4 másodpercet lassult 8 kör alatt. "A legjobb persze az lenne, ha a gumik egyáltalán nem kopnának" - mondta. "Valamennyire mindenkinek kopnak. Azt nem tudom, a többiekhez képest hogyan állunk, de láttam, hogy más autókon nem volt annyira vészes a helyzet. Vagyis mindenképpen javulnunk kell." Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a téli teszteken tavaly is mindenki sokkal durvább gumikopással küzdött, mint azután a versenyeken.

10:31
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo átveszi a vezetést

Az ideje 1:25.154, de ne felejtsük el, hogy Grosjean tegnap 1:22.614-gyel végzett az élen.

10:34
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg feljön másodiknak

A lágy gumikon 3 századra közelíti meg Ricciardót a Mercedesszel. Kovalainen ki és be járkál a bokszba, mert a Caterham tájékoztatása szerint a bokszkiállásokat gyakorolja.

10:41
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Red Bull újításai

Az RB8 teljesen új első és hátsó szárnyat, valamint átalakított, a Sauberéhez hasonló kipufogót kapott. A Red Bull már eddig is az aerodinamikai profillal kialakított hátsó lengőkarokra irányította a kipufogógázt, amelyek így annak ellenére leszorítóerőt állítanak elő, hogy a már régóta érvényben lévő szabályok szerint szélességük és magasságuk aránya legfeljebb 5:3 lehet - így nincs igazi szárnyprofiljuk. Webber az előbb kezdetnek egy 5 mért körös etapot tett meg, 1:26-1:28 közötti időkkel.

10:43
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Senna a leggyorsabb

1:24.256-os eredményt ér el, miután a rajtolást is gyakorolta a bokszkijáratnál. Ez már 7 tizeddel jobb a tegnapi köridejénél. Egyébként csak délelőtt vezet ő, délután Maldonadónak adja át az ülését.

10:47
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A tegnapihoz hasonló programra készül a Ferrari

A Sauber pedig azt közölte, hogy Péreznek az utolsó tesztnapján "rengeteg munkája" lesz, egyelőre a beállításokkal foglalkozik.

10:53
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Massa az élre ugrik

Előbb egy pillanatra Webber vette át a vezetést a közepes gumikon elért 1:23.577-es idejével, de Massa a lágy keveréken még gyorsabban, 1:23.149 alatt teljesítette a körét. Már hat versenyzőnek van mért ideje.

10:55
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg csak ös köröket ment

De abból már négyet is. A Mercedes tegnap szisztematikusan, konstans hosszúságú (jellemzően 8 körös) etapokkal próbált kísérletezni a gumikopással.

10:57
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A kerékcserét gyakorolja a Force India

Ezen a képen jól látható is. A Caterham közben befejezte a gyakorlást.

11:02
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Di Resta az előbb kiment, de azonnal vissza is tért a bokszba. A Force Indiának tegnap rossz napja volt, a hajtáslánc hibája miatt rengeteg időt vesztettek.

11:05
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények az első óra után

1. Massa (Ferrari F2012)  1:23.149 - 8 kör
2. Webber (Red Bull RB8)  1:23.577 - 14 kör
3. Senna (Williams FW34)  1:24.058 - 13 kör
4. Rosberg (Mercedes AMG W03)  1:25.144 - 10 kör
5. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:25.164 - 14 kör
6. Pérez (Sauber C31)  1:25.950 - 14 kör

11:07
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Webbernek már két 4 körös etapja van

A másodikat már 1:23-1:25 körüli időkkel teljesítette. Buttonnak még nincs mért köre, de végre visszatért a pályára. Massa ismét a lágy gumikon van kint.

11:08
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Massa tovább javít

Az 1:23.009 a Ferrari eddigi legjobb ideje Barcelonában. Korábban Alonso 1:23.180-as köre volt a rekordjuk.

11:10
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Button is feliratkozott a tabellára

Egyelőre az utolsó helyen áll, 1:28.605-ös körével. Illetve most már 1:25.809-re faragta le az idejét.

11:13
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg és Button is gyorsult

Az előbbi 1:24.353-ra, az utóbbi 1:25.071-re. A bokszkiállások gyakorlása után Kovalainen is nekivágott egy mért körnek.

11:17
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Lotus elégedett volt a tegnapi versenyszimulációval

A kemény Pirelliken 25 körös utolsó etapot teljesített, és közben csak két másodperccel romlott a körideje. Bár a használt gumikon a Lotus hajlamos lett a hirtelen túlkormányzottságra a kanyarok közepén, Grosjean elégedett volt az eredménnyel. "Amikor a gumik elkopnak, vagy az elsők használódnak el a gyors kanyaroktól, vagy a hátsók a lassú kanyarokból történő kigyorsításoktól, és miután az autó mindenhol izeg-mozog, nehéz lesz vezetni" - magyarázta el. "Ez azonban kizárólag a gumik rovására írható, és mindenki egy cipőben jár. Láttam egy Ferrarit az etapom közben, és az ugyanígy küszködött, úgyhogy nem aggódom."

11:22
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Senna megszerzi a második helyet

A jelöletlen Pirelliken 1:23.490-es kört fut.

11:29
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már di Resta a negyedik

A kemény gumikon 1:24.350-es kört fut, 3 ezredet verve Rosbergre. Räikkönennek egyelőre nincs nyoma, a leghosszabb etapot - 8 köröset - pedig Rosberg teljesítette eddig, 1:24-1:27 közötti eredményekkel.

11:39
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Massa még tovább gyorsul

A lágy gumikon 1:22.984-re javítja a legjobbját. Idén ez az első alkalom, hogy a Ferrari befért 1:23 alá Barcelonában. Massa utána visszalassított 1:44-re, aztán bement a bokszba. Webber közben teljesített egy újabb 4 körös etapot, 1:26-1:27-es időkkel.

11:55
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen kiment a pályára

Megoldották a kormánnyal kapcsolatos problémát, a finn végre megkezdheti a körözést. Közben Webber 1:23.347-tel megkaparintotta a 3. helyet Webbertől.

12:01
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Massa újra javít

Már a szuperlágy gumikat használva 1:22.413-as eredményt ér el, ami az elmúlt két hét harmadik legjobb körideje. Räikkönen 1:28.365-tel az utolsó helyen kezd. Február 8. óta nem vezetett.

12:12
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A kormányt próbálgatja a Lotus

Räikkönen egyelőre nem fut gyors kört, mert továbbra sem elégedett a Lotus kormányával. Egyelőre csak kísérletezik vele.

12:27
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kicserélik a kormányoszlopot Räikkönen autójában

Továbbra sem volt elégedett vele. Még mindig csak 7 kört tett meg, pedig Ricciardo már 38-nál tart.

12:35
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta feljön másodiknak

A hátránya még 0.793 másodperc Massával szemben, de Sennát és Webbert megelőzi.

12:38
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Webber folytatja a 4 körös etapokat

Egész pontosan már négy ilyet teljesített a frissített Red Bull-lal. A Mercedes ezzel szemben két 8 köröset teljesített Rosberggel.

12:42
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Versenyszimulációt tervez a Force India

De majd csak az ebédszünet után. Most Rosberg, Grosjean és Massa van kint a pályán.

12:46
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta és Senna közelít Massához

A lágy gumikon ő is 1:22-es - konkrétan 1:22.805-ös - kört futott, ez már csak 2 tizedre van csapattársa, Hülkenberg múlt heti legjobbjától. Senna a szuperlágyakon még jobb, 1:22.480-as eredményt regisztrálhat, 67 ezredre kerülve Massához.

12:54
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel meglátogatja a Toro Rossót

Mivel holnap megint ő vezet, itt van Barcelonában, és a helyszínről figyeli csapata munkáját. Az előbba bokszutcai irányítóközpontban üldögélt, most átsétált előző alakulatához körülnézni.

13:00
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo megelőzi di Restát

1:22.768 a körideje. Most többen időmérő-szimulációt végeznek, Senna is a szuperlágy gumikon tért vissza a pályára. Közben Vettel elballagott a Ferrarihoz is, ahol Alonsóval cseveg.

13:04
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények három óra után

1. Massa (Ferrari F2012)  1:22.413 - 30 kör
2. Senna (Williams FW34)  1:22.480 - 36 kör
3. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:22.768 - 44 kör
4. Di Resta (Force India VJM-05)  1:22.805 - 42 kör
5. Kovalainen (Caterham CT01)  1:22.989 - 41 kör
6. Rosberg (Mercedes AMG W03)  1:23.040 - 40 kör
7. Webber (Red Bull RB8)  1:23.347 - 31 kör
8. Button (McLaren MP4-27)  1:23.409 - 17 kör
9. Pérez (Sauber C31)  1:24.090 - 37 kör
10. Räikkönen (Lotus E20)  1:28.365 - 7 kör

13:15
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szenzációs eredmény a Caterhamtől

Kovalainen 1:22.630-ra javít a szuperlágy gumikon, ez alig 2 tizeddel rosszabb az 1. helyezett Massa eredményénél. A múlt héten a Caterham nem tett meg rövid etapokat, ezért már sokan kételkedni kezdtek benne, hogy képesek lesznek előrelépni az idén, ez a körük azonban már tényleg nagyon biztató. Közben di Resta felkapaszkodott másodiknak, szintén a szuperlágyakon.

13:18
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A HRT sem fogja tudni tesztelni az autóját

Bár remélték, hogy legalább vasárnapra elkészül, miután a múlt héten átment a törésteszten, a legfrissebb hírek szerint nem sikerült összeépíteniük az új autót. Ezért a Marussiához hasonlóan azt remélik, hogy egy reklámfilm-forgatási nap keretében, hétfőn bejárathatják. Tavaly tesztelés nélkül utaztak Melbourne-be, és a 107 százalékos szabály miatt nem is tudták kvalifikálni magukat.

13:23
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez átveszi a vezetést

Mégpedig az elmúlt két hét legjobb körével: 1:22.094. Néhány pillanattal korábban Ricciardo is 1:22.155-re javított, ami szintén gyorsabb Kobajasi múlt heti, 1:22.312-es rekordjánál.

13:26
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már hatan vannak alatt

Pérez, Ricciardo, Massa, di Resta, Senna és Kovalainen. A csapatok többsége most teljesítette az időmérő-szimulációját, mert a pályaviszonyok rendszerint ilyenkor, az ebédszünet előtt ideálisak. A Sauber számára külön biztató, hogy Pérez nem a szuperlágy, hanem a lágy Pirelliken érte el az eddigi legjobb eredményt.

13:29
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen újra pályán

Még mindig csak 7 kört tett meg, de most visszaült az autóba, és nekivágott egy újabb menetnek. Végre. Pérez most a szuperlágyakon próbálkozik.

13:34
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen továbbra is utolsó

A közepes gumikon 1:26.773-ra faragta le a köridejét, de azért az utolsó helyről még nem mozdult el. A következő körét 1:27.250 alatt tette meg. Azért jól jön neki, hogy az ebédszünet előtt még gyakorolhat egy kicsit. Pérez nem javított a szuperlágy Pirelliken.

13:44
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg két hasonló etapot teljesített

Az előbb egy két és egy egykörös etapot teljesített, mindkétszer 1:23.2 körül volt a legjobbja. De most, idén először végre a Mercedes is beférkőzik 1:23 alá: Rosberg a lágy Pirelikkel 1:22.932-re javít. Pérez ugyanezekkel volt 9 tizeddel gyorsabb, Rosberg azonban nem egy időmérő-szimuláció során érte el ezt a körét: utána ment egy 1:23-as, egy 1:24-es és egy 1:25-ös kört is. A gumikopás továbbra is jelentős.

13:55
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Webber megelőzi Rosberget

1:22.662-vel feljön a 7. helyre. Így az első nyolc helyezett egy másodpercen belül van. A McLaren a tegnapihoz hasonlóan ma sem túl aktív. de akkor azt mondták, nem volt semmi problémájuk, csak időigényes átállításokkal próbálkoztak. Button még csak 17 kört tett meg.

14:01
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ebédszünet!

A délelőtti tesztnek vége, Pérez maradt az élen. Az eredmények:

1. Pérez (Sauber C31)  1:22.094 - 49 kör
2. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:22.155 - 50 kör
3. Massa (Ferrari F2012)  1:22.413 - 48 kör
4. Di Resta (Force India VJM-05)  1:22.446 - 45 kör
5. Senna (Williams FW34)  1:22.480 - 36 kör
6. Kovalainen (Caterham CT01)  1:22.630 - 44 kör
7. Webber (Red Bull RB8)  1:22.662 - 46 kör
8. Rosberg (Mercedes AMG W03)  1:23.932 - 63 kör
9. Button (McLaren MP4-27)  1:23.409 - 17 kör
10. Räikkönen (Lotus E20)  1:25.620 - 17 kör

A pályát délután 2-kor nyitják meg újra, addig mi is rövid szünetet tartunk.

15:22
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Buttont hidraulikus probléma hátráltatta

Délelőtt ezért tett meg csak 17 kört, de most ismét kint van a pályán. Éppen a 4. mért körét futja.

15:25
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg hosszú etapban volt gyors

A Mercedes számára biztató, hogy a többiekkel ellentétben nem egy sprint során, hanem egy 13 körös etap elején érte el 1:22-es eredményét. Az viszont nyugtalanító, hogy közben csaknem 5 másodperccel romlottak a köridejei. Ennek ellenére az Autosportnak Norbert Haug épp az imént jelentette ki, hogy a Mercedes a gumikopás terén nem küszködik a többieknél súlyosabb problémákkal.

15:28
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szemerkél az eső

Alig, de egy kicsit esik. Ezt már a reggeli előrejelzésben beharangozták. Közben Räikkönen 24-re növelte köreinek számát, de még mindig 1:25.379 a legjobbja.

15:38
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta és Senna versenyeznek

Mindketten nagyjából egyidőben kezdtek meg egy versenyszimulációt, a tempójuk egyelőre hasonló. Úgy tűnik, Pérez is egy imitált versenynek vágott neki, de ez az ő köridejeiből még nem egyértelmű.

15:59
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen megint köröz

A legutóbbi etapja 7 mért körös volt, most ment ki újra a pályára. Webber közben továbbra is csak 3-4 körös szakaszokat tesz meg.

16:02
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Button javít, feljön másodiknak

1:22.103-as kört fut egy sprint során, azonnal vissza is tér a bokszba. Ez a McLaren eddigi legjobb ideje Barcelonában, csak a Sauberétől marad el. Button ugyanúgy a lágy Pirelliket használta, mint korábban Pérez.

16:12
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez és di Resta második etapja

1:28.194  1:27.949
1:28.092  1:28.330
1:28.163  1:28.602
1:28.323  1:28.875
1:28.935  1:28.948
1:28.617  1:28.984
1:29.107  1:29.223
1:29.442  1:29.244
1:29.744  1:29.734
1:30.416  1:29.167
                1:29.661
                1:29.708
                1:30.282 

16:16
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények hat órányi tesztelés után

1. Pérez (Sauber C31)  1:22.094 - 85 kör
2. Button (McLaren MP4-27)  1:22.103 - 36 kör
3. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:22.155 - 88 kör
4. Massa (Ferrari F2012)  1:22.413 - 71 kör
5. Di Resta (Force India VJM-05)  1:22.446 - 93 kör
6. Senna (Williams FW34)  1:22.480 - 84 kör
7. Kovalainen (Caterham CT01)  1:22.630 - 50 kör
8. Webber (Red Bull RB8)  1:22.662 - 60 kör
9. Rosberg (Mercedes AMG W03)  1:22.932 - 97 kör
10. Räikkönen (Lotus E20)  1:25.379 - 35 kör

16:19
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso és Massa nem ad interjút

Bár úgy volt, hogy a spanyol vasárnap nyilatkozik a BBC-nek, ezt is lefújták. A csatorna riporternője szerint ez már önmagában is rengeteget elárul.

16:29
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Senna és Ricciardo második etapja

Ricciardóé annyival rövidebb volt, hogy ő már valójában a harmadikat is befejezte. Sennáé viszont 19 mért körből állt.

1:28.665  1:29.453
1:28.950  1:29.307
1:29.139  1:29.340
1:29.955  1:29.290
1:29.851  1:29.660
1:29.530  1:29.531
1:29.879  1:29.726
1:29.760  1:30.075
1:30.283  1:30.568
1:29.889  1:30.770
1:30.477  1:31.824
1:29.943  
1:30.723  
1:30.674  
1:30.736  
1:32.167  
1:31.046  
1:31.270  
1:31.444  

16:37
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Már nem süt a nap

Megint csepereg az eső, és az aszfalt hőmérséklete csak 23 fok. Nemrég még 30 volt. A csapatok ezért teljesítették még az ebéd előtt az időmérő-szimulációikat.

16:41
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez és di Resta harmadik etapja

Ezúttal a Sauberé volt a hosszabb. Szépen látszik, hogy Pérez autójában csökkent az üzemanyagszint az előző etaphoz képest.

1:26.938  1:28.755
1:27.504  1:28.586
1:27.407  1:28.570
1:27.664  1:28.719
1:28.056  1:29.179
1:28.423  1:29.213
1:28.498  1:29.270
1:28.726  1:29.987
1:31.991  1:30.429
1:29.061  
1:29.241  
1:29.801  
1:30.009  
1:30.675  
1:30.039  
1:30.441

16:43
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tovább esik az eső

Ez rossz hír a versenyszimulációval próbálkozó csapatok számára. Kovalainen szerint "a pálya harmadik szektorában kicsit jobban esik, mint az elsőben, de remélhetőleg hamarosan eláll."

16:44
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Lassul a pálya

Az eső már a köridőkre is kihat: csak Ricciardo maradt a pályán, a legutóbbi köre már 1:38-as volt.

16:46
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Senna és Ricciardo nyitóetapjai

Sennáé (bal oldali oszlop) sokkal hosszabb, mint az a versenyek elején, a magas üzemanyagszinttel megszokott. A jobb oldaliban Ricciardo eredményei láthatók:

1:29.943  1:30.988
1:30.204  1:30.683
1:30.220  1:30.932
1:30.529  1:30.311
1:30.668  1:30.451
1:30.785  1:30.336
1:30.708  1:30.748
1:30.797  1:30.796
1:30.703  1:30.817
1:30.842  1:30.968
1:31.035  1:31.257
1:31.176  1:31.674
1:31.368  1:32.224
1:31.433  
1:32.030  
1:34.143  

16:49
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo intereken próbálkozik

A téli előszezonban még nem esett, úgyhogy ezeket most próbálják ki először. Rendesen rákezdett az eső, Ricciardo csak 1:47.459 alatt tudta teljesíteni a körét. Slickeken valószínűleg nem lehet visszatérnia pályára egy darabig.

16:50
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez és di Resta befejezte az etapját

Nagyon hamar cseréltek kereket, Senna és Ricciardo hosszabb etapot fut. Bal oldalon a Sauber, jobb oldalon a Force India körei:

1:29.033  1:29.200
1:28.940  1:29.507
1:29.602  1:29.408
1:29.668  1:29.524
1:29.921  1:29.759
1:29.946  1:30.452
1:30.367  1:30.641
1:29.953  1:30.861
1:30.377  1:31.587
1:31.586  
1:31.386  

16:53
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Sauber egy lehetséges hibát vizsgál

Az üzemanyag-rendszerben találtak valami gyanúsat. A Lotus közben arról számolt be, hogy Räikkönen a beállításokkal fog kísérletezni, ezért rövid etapokat tesz majd meg. Mármint ha eláll az eső, persze.

17:00
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta még befejezhette a versenyszimulációját az eső előtt

Legalábbis a Force India szerint, mert egyébként csak 51 mért kört tett meg 5 etapban, vagyis 4 kerékcserével. A teljes versenytáv 66 kör lenne. Az átlaga számításaink szerint 1:29.435-re jött ki - ennél már láttunk lényegesen jobbakat is.

17:03
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Még mindig szemerkél ez eső

De már újra süt a nap is. Senna és Massa is csatlakozott a pályán Ricciardóhoz, de csak 1:46-1:48-as köröket tudnak futni. Az autók kisebb vízfüggönyt húznak maguk mögött.

17:06
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények az utolsó órában

1. Pérez (Sauber C31)  1:22.094 - 100 kör
2. Button (McLaren MP4-27)  1:22.103 - 44 kör
3. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:22.155 - 118 kör
4. Massa (Ferrari F2012)  1:22.413 - 97 kör
5. Di Resta (Force India VJM-05)  1:22.446 - 108 kör
6. Senna (Williams FW34)  1:22.480 - 104 kör
7. Kovalainen (Caterham CT01)  1:22.630 - 64 kör
8. Webber (Red Bull RB8)  1:22.662 - 70 kör
9. Rosberg (Mercedes AMG W03)  1:22.932 - 113 kör
10. Räikkönen (Lotus E20)  1:25.379 - 43 kör

17:08
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo slickeken köröz

Mégpedig a lágy keverékűeken. 1:43-1:44 körüli időkre volt képes.

17:14
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az eső előtt Senna is befejezte a versenyét

Ő a hagyományosabb, három kiállásos taktikát választotta. 55 mért kör alatt 1:30.502 volt az átlaga - ez sem túl szívderítő. Egy teljes másodperccel gyengébb di Restáénál. Igaz, hogy akadt néhány kiugróan lassú köre is.

17:18
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jégeső esik?

Állítólag az 1-es kanyarnál igen. Piros zászlóval meg is szakították a tesztet, de nem ezért, hanem mert úgy tűnik, Senna lecsúszott a pályáról a 10-es kanyarban. Ma még nem volt egy megszakítás sem eddig.

17:24
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Senna csak leparkolta az autóját

A jelek szerint nem is csúszott ki. Még nem tudták elszállítani a helyszínről, úgyhogy továbbra is érvényben van a piros zászló.

17:29
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez nem ért a versenye végére

Amíg csend van, kiszámoltuk Pérez versenyszimuláció-kezdeményének eredményeit is. A mexikói csak 39 mért körig jutott, mielőtt eleredt az eső, épp a negyedik etapjának második körében járt. Valószínűleg ez lett volna az utolsó etapja. Az átlaga addig 1:29.195 volt, ami mai viszonylatban jónak számít.

17:35
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

Megint Ricciardo és Massa hajtott ki a pályára. A Toro Rossón rendes esőgumik vannak.

17:40
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A McLaren amúgy erősnek tűnik

Ez Button mai időeredményéből is kitűnik, de tegnap este Hamilton is bizakodva nyilatkozott az MP4-27-ről. "Szerintem jó autónk van - jobb, mint egy éve ilyenkor" - mondta. "Az üzemanyagszinteket figyelembe véve erősnek tűntünk a többiekhez képest, bár azt nem állítom, hogy feltétlenül mi vagyunk a leggyorsabbak. Ez majd Melbourne-ben kiderül. Annyi azonban biztos, hogy az autónk ütőképes, és legalább a dobogókért fogunk küzdeni."

17:42
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az interek vannak használatban

Az eső miatt Rosberg, Massa és Pérez is ezeket a gumikat használja. Massa a leggyorsabb, ő 1:46.569-ös kört ment legutóbb.

17:50
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Ferrarinak még sok problémát kell megoldania

A csapat technikai igazgatója, Pat Fry tegnap azt mondta, bár "tűrhető" formában vannak, még mindig számtalan problémát kell megoldaniuk. "Egyik pillanatban jó az autónk balansza, a következő pillanatban rossz. Dolgozunk rajta, hogy megértsük ennek az okait. Néha minden rendben volt, aztán hirtelen megváltozott a helyzet. Igyekszünk rájönni, hogy miért" - magyarázta. "Az ember úgyis csak akkor teljesen elégedett, ha fél másodperccel gyorsabb mindenki másnál, miközben 60 kg-mal több benzin van az autójában. Azt hiszem, még rengeteg munka vár ránk." A Ferrari tegnap kipróbált egy új vezetőszárnyat is, amit azonban a versenyszimuláció során nem használtak.

Forrás: Ferrari

17:56
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nem javulnak a körülmények

Csak kicsit: továbbra is csupán Ricciardo és Massa tartózkodik a pályán, a legutóbbi körük 1:44-es illetve 1:45-ös volt. Ezen a képen Räikkönen látható, amint az adatokat futja át a mérnökével.

18:01
március 03, 2012
Vágólapra másolva!

A tesztnapnak vége

Az eső bekavart a nap végére, a csapatok valószínűleg nem tudtak megtenni annyi kört, mint szerettek volna. Pérez simán maradt az élen, ilyen körülmények között már senki nem tudott javítani. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredménylistával és az összefoglalóval, holnap pedig újra jelentkezünk az előszezon utolsó tesztnapjáról írt élő tudósításunkkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!