A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kettős McLaren-sikerrel indult a Német Nagydíj

Forma-1, Jenson Button, McLaren, Német Nagydíj
Vágólapra másolva!
A hol eleredő, hol elálló esőben biztatóan gyors volt a Hockenheimre sok új fejlesztéssel készülő McLaren, de a tabellavezető Fernando Alonsót nem tudták lerázni. A 4. helyen Michael Schumacher végzett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
11:49
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

A két héttel ezelőtti, silverstone-i hétvégéhez hasonlóan indult a Német Nagydíj pénteki napja, az eső ugyanis ismét elmosta az első szabadedzés jelentős részét. A pálya csak az első húsz percben volt teljesen száraz, így Jenson Button negyed óra után futott 1:16.595-ös köre elég volt ahhoz, hogy az edzés végéig az élen maradjon.

Bár a hűvös, mindössze 18 fokos időben futott gyakorlás előtt is számítottak rá, hogy hamarosan megérkezik az eső, a csapatok látszólag nem törekedtek arra, hogy minél több kört tegyenek meg a száraz pályán. A nagyobb istállók versenyzői közül csak Button és Romain Grosjean futott értékelhető köridőt, így az edzés nagy részében ők maradtak élen. Fél óra sem telt el a gyakorlásból, amikor Mark Webber, Sergio Pérez és Heikki Kovalainen szinte egyidőben hagyták el a pályát az időközben megérkező eső miatt.

Az edzés hátralévő részében alaposan megtréfálta az istállókat az időjárás: az eső intenzitása szinte percenként változott, s bár időnként el is állt, a pálya nem száradt fel annyira, hogy a csapatok érdemi munkát végezhessenek. A pilóták folyamatosan csúszkáltak, az egyik percben még a közepes keverékű slick gumik, a másikban az intermediate-ek voltak a legalkalmasabbak a pályára. A folyamatos kicsúszások ellenére csak egy versenyző törte össze az autóját, Valtteri Bottas két perccel a leintés előtt a Sachs kanyart elhagyva kötött ki a gumifalban.

Forrás: AFP

Az utolsó negyedórában lényegesen javult a helyzet, az eső elállt, az ideális ív pedig tíz perccel az edzés vége előtt teljesen felszáradt. Bár számos versenyző javítani tudott addigi legjobb köridején, Buttonhoz így sem tudtak közel kerülni. A legeredményesebb próbálkozás Lewis Hamilton nevéhez fűzödik, ő végül fél másodperccel maradt el csapattársától. Mögötte Fernando Alonso, Michael Schumacher és Sergio Pérez végeztek, ők szintén az utolsó percekben javítottak.

Az eső azért volt különösen bosszantó a csapatok számára, mert sokan új fejlesztésekkel készültek a hockenheimi futamra. A McLaren számos új alkatrészt, többek között módosított oldaldobozokat vetett be az edzésen, a változékony időjárás miatt azonban nem lehet tudni, hogy valóban az újítások miatt végeztek-e az első két helyen. A legjelentősebb fejlesztést a Lotus vetette be, Kimi Räikkönen autóján ugyanis kipróbálták a Mercedeséhez hasonló dupla DRS-t. A finn feladata az edzés nagy részében az új eszköz tesztelése volt, mért kört csak az utolsó percekben futott, ideje a 15. helyre volt elég. A két Red Bull sem a jó köridő elérésére törekedett, Sebastian Vettel a 12., Mark Webber pedig csak a 20. lett.

A Pirelli végül Hockenheimben bocsátotta a csapatok rendelkezésére a kísérleti kemény gumikat, melyek bemutatkozását a silverstone-i eső miatt halasztották el. A mezőny nagy része az egész edzés során a közepes gumikat használta - a lágyat egy autóra sem szerelték fel -, néhányan azonban a kemény abroncsokon futották a legjobb körüket: Webber, Jean-Eric Vergne és Charles Pic.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_10_1.html

11:52
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Német Nagydíj péntek délelőtti szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Az edzés második felére esőt várnak, ezért a csapatok valószínűleg minél több kört szeretnének megtenni a gyakorlás elején. Reggel is esett az eső, de az edzés előtt körülbelül másfél órával elállt.

11:57
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Hűvös az idő Hockenheimben

A levegő csak 17, az aszfalt pedig 19 fokos. A felhők folyamatosan gyülekeznek a pálya felett, Kovalainennel épp most közölték rádión, hogy pár csepp eső esik, ennek azonban egyelőre nincs jelentősége.

12:01
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Kísérletizik a gumikkal a Pirelli

Hockenheimben a közepes és a lágy keverékek közül választhatnak a csapatok, a pénteki szabadedzésen azonban kétféle kísérleti kemény keveréket is kipróbálhatnak. Ezeket eredetetileg a silverstone-i edzésen vetették volna be, az eső miatt azonban elhalasztották a bemutatkozásukat.

12:04
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasié az első mért kör

1:55.568-as idővel nyitott. Massa kivételével már az összes versenyző járt a pályán, de csak ellenőrző köröket tettek meg, majd visszatérek a bokszba. A Ferrari első szárnyát teljesen befestették sárga nyomjelző festékkel.

12:08
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Dupla DRS-t tesztel a Lotus

A Mercedeshez hasonlóan ők is felszerelték az autóra az új eszközt. Jelenleg minden versenyző a bokszban tartózkodik.

12:12
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Egyelőre mindenki a közepes gumit használja

Button állt az élre, ő Kobajasival ellentétben már értékelhető kört futott, 1:17.410 az ideje. Őt Pérez és Kovalainen követik.

12:16
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Kovalainen a kísérleti gumikat használja

Bár a fenyegető eső miatt nem sok esélyt láttak rá, hogy valaki kipróbálja a kemény gumikat, a Caterham versenyzője mégis így tett. Egyre többen merészkednek ki a pályára, Button mögé Grosjean zárkózott fel.

12:18
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

A McLaren számos újítást vet be

Elsősorban az új oldaldobozoktól várják a fejlődést, de Martin Whitmarsh szerint sok egyéb alkatrészt is kipróbálnak.

12:20
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Három csapatnál vezet tesztpilóta

A Williamsnél Senna helyett Valtteri Bottas, a Force Indiánál di Resta helyett Jules Bianchi, a HRT-nél pedig Karthikeyan helyett Dani Clos vesz részt a pénteki első gyakorláson.

12:23
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Maldonado új kormánykereket tesztel

Ezen más elrendezésben vannak a műszerek.

12:25
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Egyre erősödik az eső

Már a versenybíróság is vizesnek minősítette a pályát, a nedves aszfalt pedig több versenyzőt is megtréfált: Webber, Pérez és Kovalainen is elhagyták a pályát, de mindhárman gond nélkül vissza tudtak térni.

12:30
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki a bokszba hajtott

A pálya már túl vizes ahhoz, hogy slick gumikon kint maradjanak. Eddig tizenhárom versenyzőnek van mért köre, továbbra is Button vezet Grosjean és Pérez előtt.

12:32
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

A Lotus rejtegeti a dupla DRS-t

Räikkönen garázsa előtt gyülekeznek a fotósok, a szerelők azonban megnehezítik a dolgukat, körbeállják az autót. A finn autóján dolgoznak, elképzelhető, hogy leszerelik az eszközt.

12:35
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Máris szárad a pálya

Már csak pár csepp eső esik, így a pálya ismét alkalmas arra, hogy a közepes gumikat használják. A köridők azonban egyelőre három másodperccel elmaradnak Button 1:16.5-ös idejétől.

12:37
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Megint rákezdett az eső, mindenki csúszkál

Az edzés során most esik a legintenzívebben az eső, így mindenki bemenekül a bokszba a csúszós pálya elől. A leglátványosabb kicsúszás Kobajasi nevéhez fűzödik, a 8-as kanyarnál vágtatott át a füvön, de végül vissza tudott térni a pályára.

12:41
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Massa a pályán maradt

Ő az egyetlen, aki még köröz, bár nagyon lassan halad. A Ferrari elárulta, a brazil éppen aerodinamikai tesztet végez.

12:48
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

A Lotus bosszankodik az eső miatt

A Twitteren sajnálkoznak, szerintük ugyanis ez az idő nem alkalmas arra, hogy a "szupertitkos" új fejlesztésüket teszteljék.

12:51
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Javulnak a köridők

Az eső ismét alábbhagyott, néhány körön belül már megközelíthetik a száraz pályán futott köridőket. Az élversenyzők közül Alonso, Räikkönen és Schumacher 50 perc elteltével sem futott még mért kört.

12:55
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher újabb esőt jósol

A pályán körözve közölte a csapattal, hogy úgy látja, a következő zápor pár perc múlva ideér. Szinte percenként változik az időjárás, a csapatoknak így sokkal nehezebb érdemi munkát végezniük.

12:59
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso lépett a második helyre

A pálya száradását jelzi, hogy ilyen előkelő helyre lépett első mért köre után, ideje azonban még 1,2 másodperccel elmarad Buttonétől.

13:02
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is sokan csúszkálnak

Előbb Massa, majd Hamilton szélesítette ki a pályát - megint esik az eső, pedig Hülkenberg már egy másodpercre megközelítette Buttont.

13:05
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen csak adatokat gyűjt

Ő az egyetlen, aki még mindig nem futott mért kört, egyelőre csak azt vizsgálják, hogyan viselkedik az autó a dupla DRS-szel. Csapattársa, Grosjean autóján nincs fent az eszköz, ő jelenleg a hetedik helyen áll.

13:12
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Több eső nem várható

Legalábbis a Williams szerint. Az edzésből azonban alig több, mint negyed óra van hátra, így a csapatok abban reménykedhetnek, hogy délután végig száraz pályán körözhetnek.

13:16
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Nehéz kiválasztani a megfelelő gumit

A legutóbbi zápor után mindkét Sauber intermediate abroncsokon hajtott ki a pályára, Pérez szerint azonban ehhez túl száraz az aszfalt. Be is hajtott a bokszba, jelenleg csak a két Toro Rosso és Kobajasi köröz. A többiek valószínűleg az utolsó tíz percben merészkednek ki a száradó pályára.

13:20
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Az utolsó percekben felgyorsulnak az események

Ahogy az várható volt, tíz perccel a gyakorlás vége előtt négy versenyző kivételével mindenki a pályára hajtott. A pálya állapota továbbra sem tökéletes, de az ideális ív száraz.

13:22
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Többen javítanak az idejükön

Alonso 17:370-es kört futott, így 7 tizeddel marad el Button száraz pályán futott idejétől. Schumacher szorosan követi a spanyolt, csak 12 ezreddel maard el tőle. Räikkönen továbbra is aerodinamikai tesztet végez, az autóját kék nyomjelző festékkel fújták be.

13:26
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton már csak fél másodpercre Buttontól

A két McLaren az élen. Hamilton akár gyorsabb is lehetett volna, de Clos feltartotta az egyik kanyarban.

13:28
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Bottas a gumifalban

A Sachs kanyarban vesztette el uralmát az autó felett, és háttal csapódott a gumifalba. A fiatal finnek nem esett baja, rádión bocsánatot kért a csapattól.

13:31
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Leintették az edzést

Az utolsó percekben már senki nem javított, ehhez valószínűleg a Bottas autója miatt lengetett sárga zászló is hozzájárult. Räikkönen végül futott egy mért kört, ideje a 15. helyre volt elég.

13:33
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

A sorrend

Button, Hamilton, Alonso, Schumacher, Pérez, Hülkenberg, Rosberg, Massa, Maldonado, Grosjean. Vettel a 12., Webber a 20. helyen végzett.

13:35
július 20, 2012
Vágólapra másolva!

Senki sem rakta fel a lágy gumikat

A legtöbben az egész edzés alatt a közepes Pirelliken köröztek, de néhányan tesztelték az új kemény gumit is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!