A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az Orosz Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén bemutatkozott az új versenypálya Szocsiban. A terepet szokás szerint a Mercedesek uralták, de Rosberg ismét csupán 65 ezreddel előzte meg Hamiltont, míg a szintén gyors McLaren közé Alonso férkőzött be.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Az Orosz Nagydíj első szabadedzése alapján úgy tűnik, az erősorrend a vadonatúj pályán sem állt a feje tetejére: Szocsiban is a két Mercedes kezdett az élen, a bajnoki címért küzdő versenyzők közül ezúttal Nico Rosberg volt gyorsabb.

Az edzés első felében a versenyzők folyamatosan váltogatták egymást az élen, hiszen ők is egyre magabiztosabban nyomták a gázpedált, és az aszfalt állapota is gyors ütemben javult. Jenson Button különösen sok időt töltött az eredménylista élén, de a két Mercedes ellen végül ő sem tudott mit tenni. Rosberg fél órával a gyakorlás vége előtt futotta meg 1:42.311-es körét, amelyet aztán senki nem tudott felülmúlni, bár Lewis Hamilton csak 65 ezreddel maradt el tőle.

A Mercedes versenyzői egyébként nem voltak maradéktalanul elégedettek az autóikkal: Hamilton kezdetben a fékek vibrációjára panaszkodott, Rosbergnek pedig a közepes kanyarokban rázkódott az autója. Az elsőségüket így sem fenyegette senki, bár Button lemaradása a 3. helyen alig másfél tized volt. A McLaren erősnek tűnik az egyenesek miatt viszonylag gyors pályán, Kevin Magnussen az 5. helyen tudott végezni.

Rosberg kezdett a legjobban az első Orosz Nagydíjon Forrás: Daimler

A két McLaren közé az első gyakorláson rendszerint villogó Fernando Alonso fért be, és meglepően gyors volt Sergio Pérez is a Force Indiával. A mexikói a hazai pályán jól kezdő Danyiil Kvjatot előzte meg, majd Kimi Räikkönen következett a másik Ferrarival, neki már majdnem egy másodperc volt a lemaradása. A Red Bullok és a Williamsek szokás szerint a középmezőnyben kezdték a hétvégét, tőlük mindenképpen többre lehet majd számítani.

Ahogy várható volt, az új pályán számos kisebb hibát vétettek a versenyzők: szinte mindenki blokkolta legalább egyszer a kerekeit, néhányan – köztük Jenson Button – pedig meg is pördültek, de az autóját senki nem törte össze. Valtteri Bottas edzésének egy szokatlan probléma vetett véget idő előtt: a Williams gumimelegítő paplanjai nem működtek megfelelően, és szinte megfőzték az abroncsokat, használhatatlanná téve egy egész szettet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

09:50
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Jó reggelt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Orosz Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Történelmi hétvége elé nézünk, hiszen a Forma-1 története során először rendeznek futamot Oroszországban. A helyszín Szocsi, a Fekete-tenger partján fekvő üdülőváros. A nagydíjról szóló részletes előzetesünket itt olvashatják.

09:53
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Csak egy autót indít a Marussia

Hiába szerepelt a hivatalos nevezési listán Alexander Rossi neve, a Marussia úgy döntött, a hétvégén nem helyettesítik a Japán Nagydíjon életveszélyes fejsérüléseket szenvedett Jules Bianchit. A Forma-1 közösségét természetesen továbbra is a francia pilóta balesete foglalkoztatja a legjobban, csütörtökön kifejezetten szomorú hangulat uralkodott a paddockban.

09:54
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Jó idő van

Süt a nap, kellemesen meleg van. Az Orosz Nagydíj hétvégéjére továbbra sem jósolnak csapadékot.

10:00
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Két orosz az edzésen

Danyiil Kvjat mellett egy másik haza pilóta, Szergej Szirotkin is lehetőséget kap, Gutiérrez Sauberét vezetheti a délelőtti szabadedzésen. A Caterham is beveti tesztpilótáját, Roberto Merhit az első gyakorláson, így Kobajasi csak délután ismerkedhet meg a pályával.

10:04
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

A mezőny nagy része máris kimerészkedett a pályára, óvatosan teszik meg az ellenőrző köröket. A versenyzők szerint körülbelül 10 körre lesz szükségük ahhoz, hogy megtanulják a pályát.

10:06
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes még nem járt kint

Hamilton és Rosberg a garázsban várakozik, a többiek már legalább egy ellenőrző kört megtettek. A többségük vissza is tért a bokszba, most csak Grosjean és Magnussen van a pályán.

10:10
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

18 fok van

A levegő és a pálya hőmérséklete is ennyi, de délutánra komoly melegedést várnak. Közben Rosberg és Hamilton is a pályára hajtott, a többiek továbbra is a garázsban készülnek az első komolyabb körökre.

10:12
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első mért kör

A német első mért köre nem sikerült túl jól, többször is blokkolta a kerekeit, de ő az első, aki teljes kört futott a szocsi pályán. Az ideje 1:49.932.

10:14
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton lassú körrel kezd

5 másodperccel volt lassabba a csapattársánál, 1:54-es idővel nyitott. Elindult egy újabb mért körre, ez már gyorsabbnak tűnik.

10:16
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

1:45.120-as idővel állt az élre. Közben Rosberg is javított, csak 66 ezreddel marad el a csapattársától. Rajtuk kívül Ricciardo és Chilton futott mért kört.

10:20
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton elégedetlen a fékekkel

Vibrációra panaszkodott a rádión, a Mercedes meg fogja vizsgálni, mi lehet ennek az oka. Már 15 versenyző teljesített mért kört, de egyelőre nagyok a különbségek: az utolsó helyen álló Szirotkin 18 másodperccel marad el az élmezőnytől.

10:21
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg vezet

Az ideje 1:44.707, majdnem 4 tizedet vert Hamilton korábbi körére. Valószínűleg gyors ütemben javulnak majd a köridők, hiszen a vadonatúj pálya állapota sokat fog változni.

10:24
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Most Button állt az élre

Gyorsan változik az eredménylista, az előbb Alonso futotta meg a legjobb időt, majd Rosberg visszavette a vezetést, most pedig Button futott egy 1:44.012-es kört a McLarennel. Hamilton autóján a garázsban dolgoznak, rajta kívül a két Caterham nincs kint a pályán, ők még mért kört sem futottak.

10:28
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rohamosan javulnak a köridők

Button majdnem egy másodpercet faragott a korábbi idejéből, már 1:43.053-as idővel vezet. Előtte rövid ideig Bottas állt az élen, de most fél másodperc a lemaradása a McLaren mögött.

10:30
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Egy másodperc Button előnye

A brit egyelőre szárnyal, most 1:42.507-re faragta a legjobb időt. A versenyzők kezdenek visszatérni a bokszba, hamarosan vissza kell adniuk a Pirellinek az extra szett közepes gumikat.

10:31
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az első 30 percnek

Szokás szerint mindenki visszatért a bokszba. A sorrend: Button, Bottas, Alonso, Kvjat, Rosberg, Magnussen, Vergne, Pérez, Massa, Hamilton.

10:36
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen elütött egy madarat

Az utolsó körében történt az eset, ezt jelentette a rádión. Most mindenki a bokszban várakozik, de néhány perc múlva talán újraindul a körözés. A Caterhamek eddig csak 1-1 mért kör erejéig hajtottak a pályára, egyelőre nem tudni, hogy van-e valamilyen problémájuk.

10:42
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel már a pályán

A címvédő törte meg a csendet, egy friss szett közepes gumin folytatja a körözést. Most a 12. helyen áll, közvetlenül csapattársa, Ricciardo mögött.

10:47
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

A Caterhamek is köröznek

Talán most már mért köröket is láthatunk tőlük. A Mercedes közölte, hogy elvégeztek néhány változtatást a vibrációra panaszkodó Hamilton autóján, a brit készen áll a visszatérésre. Ő még csak 4 kört tett meg, Rosberg most kezdte el a tizediket.

10:51
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Vergne nagyot javított

Feljött a 4. helyre, bár a lemaradása 1,3 másodperc Button mögött. A másik Toro Rossóval egyelőre Kvjat is jól áll, csapattársától 7 ezreddel lemaradva az ötödik.

10:53
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg megközelítette Buttont

Már csak másfél tized a McLaren előnye, miután a német 1:42.670-es kört futott. Hamilton is javított, ő a 7. helyre jött fel 1:44.2-es idővel.

10:57
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas edzésének vége

Szokatlan probléma a Williamsnél: a kerékmelegítő hibája miatt megsérültek azok az abroncsok, amelyeket a finn a hátralévő időben használt volna, ezért már nem is tud kihajtani a pályára. Most az 5. helyen foglalja el a tabellán.

10:58
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg vezet

1:42.311-es körrel vette át a vezetést, 2 tizeddel előzi meg Buttont. Hamilton is gyors körön van, az első szektorban megfutotta az abszolút legjobb időt.

11:00
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a második

A két Mercedes áll a tabella élén, miután Hamilton is sokat javított az eddigi idején, és 65 ezredes lemaradással felzárkózott a csapattársa mögé.

11:02
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra van hátra az edzésből, a jelenlegi állás: Rosberg, Hamilton, Button, Magnussen, Kvjat, Vergne, Bottas, Alonso, Räikkönen, Hülkenberg.

11:03
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Sok a kis hiba

A falat még senki nem találta el, de sokan blokkolják a kerekeiket, és néhányan már a pályáról is leszaladtak. Az új pályán ez persze várható volt.

11:05
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Button megpördült

A 8-as kanyarnál hibázott, de az aszfaltozott bukótérből gyorsan vissza tudott térni a pályára. Alonso javított, a 6. helyre jött fel a két Toro Rosso közé.

11:12
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso tovább javít

A 4. helyre ugrott előre, már csak 4 tized a lemaradása Rosberg mögött. Az utóbbi percekben elcsendesedett a pálya, most csak három versenyző köröz. Hamilton fel akarta áldozni az egyik hosszú etapos körét, hogy egy újabb gyors idővel próbálkozhasson, de a Mercedes az idő szűkössége miatt visszahívta a bokszba.

11:16
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg panaszkodik

Valamitől rázkódik az autója, főleg a közepes tempójú kanyarokban. Szerinte nem a gumik okozzák a problémát.

11:19
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Már nem sokan javítanak

A legtöbben hosszú etapokat futnak az edzés utolsó szakaszában, a Mercedes is így tesz. Ricciardo viszont folyamatosan gyorsult az előző körökben, de továbbra is csak a 11. helyen áll.

11:22
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Bottasnak tetszik a pálya

A finn a tönkrement gumijai miatt már csak a bokszból figyeli az eseményeket, így nyilatkozni is tudott a pályáról. Nagyon érdekesnek tartja a szocsi aszfaltcsíkot, tetszenek neki a technikás szakaszok. "Szerintem az autónknak is kedvezni fog" - mondta.

11:25
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Már sokkal melegebb van

A levegő hőmérséklete már 27, aszfalté pedig 37 fok, az utóbbi majdnem 20 fokot melegedett másfél óra alatt. Közben Merhi megpördült a 15-ös kanyarban, de folytatni tudta a körét.

11:27
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean megint a motort szidja

Idegesen panaszkodott a rádión, hogy a motorja nem ad le elég teljesítményt, állítása szerint 3 tizedet veszít az egyenesekben. A Lotus idén sokat küszködik a Renault hajtásláncával, de jövőre már a Mercedes motorjait fogják használni.

11:31
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton a balansszal küszködik

Azt mondja, alig tudja egyenesben tartani az autóját, a Marussiának folyamatosan kitör a hátulja. Közben az utolsó percben járunk, komoly javításokra már nem lehet számítani.

11:34
október 10, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Rosberg az élen maradt 1:42.311-es idejével, Hamilton 65 ezredes lemaradással végzett a második helyen. A további sorrend: Button, Alonso, Magnussen, Pérez, Kvjat, Räikkönen, Vergne, Bottas.

Köszönjük a figyelmet! Délben jelentkezünk a második edzéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!