A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Játékfilm készül Bush kampányából

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIAlexandra Pelosi: Journeys With George című dokumentumfilmjét a napokban mutatja be az amerikai HBO tévécsatorna. A magyar származású rendezőnő az NBC telvíziós társaság híradójának riportere, aki a 2000 tavaszán megtartott elnökválasztási küzdelemben hónapokig követte kézikamerájával a republikánus elnökjelöltet. Filmjét enyhe iróniával csak "home movie"-ként definiálta, részben a technikai felszereltség egyszerűsége, részben pedig az ábrázolás közvetlen hangvétele miatt.

Pelosi demokrata szellemiségű családból származik, édesanyja Kalifornia állam demokrata tisztségviselője. A 31 éves filmes - aki operatőrként, rendezőként és forgatókönyvíróként jegyzi a művet - minden riporteri furfangját és női vonzerejét latba vetette annak érdekében, hogy közel férkőzzön George W. Bush kampánycsapatához, és magához az elnökhöz. Kitartásának köszönhetően személyes viszony alakult ki köztük, és ezáltal árnyalt jellemrajzot formálhatott Bushról.

A Journeys With George az HBO honlapjánhttp://www.hbo.com/americaundercover/journeys/synopsis.html

A Variety című filmes szaklap kritikusa szerint ez a folyamat pontosan végigkövethető az alkotáson: "Kapcsolatuknak vannak csúcs- és mélypontjai. 'Hagyd abba a filmezést!' - förmed rá egy alkalommal Bush a riporterre, majd: 'Az agyamra mész már' - teszi hozzá. Később láthatóan felmérgesedik, amikor Pelosi egy sajtótájékoztatón a texasi kivégzések számát illető, húsbavágó kérdést tesz fel neki.

Forrás: MTIA legtöbbször azonban hagyja, hogy a riporter kamerájával bepillantson a beszédek és kampányrendezvények utáni "üres percekbe", amelyekben a legszimpatikusabb oldalát domboríthatja ki. Sármos, önironikus, és láthatóan jól érzi maát a bőrében. Nem fél attól, hogy hülyéskedéseivel, viccelődésével csorbát ejt személysiégének súlyán, vagy elnökjelölti tekintélyén. Kampányzáró beszéde előtt képes saját makogását parodizálni a mikrofonban, a teljes létszámban felvonuló sajtó előtt."

Bushról - akit a kampány idején sokan együgyűséggel és dilettantizmussal vádoltak - kiderül, hogy határozott elképzelése volt szerepéről, feladatáról és céljairól. Korántsem az a műveletlen "texasi bunkó", akinek bizonyos megnyilvánulásai alapján sokan tartották. Könnyedsége és közvetlensége révén egyértelműen pozitív főszereplőjévé válik a filmnek.

Egy alkalommal, amikor Pelosi együt utazott vele a kampány soron következő állomására, Bush megpróbálta rávenni arra, hogy szavazzon rá és a republikánusokra. "Ha veszítek, Te is elveszíted a munkád, baby" - mondta neki. A riporternő azonban így csattant fel: "Magát csak a saját egója érdekli! Mégis mit tenne értem, ha Magára szavaznék?" Bush pedig megígérte, hogy ebben az esetben kap tőle egy puszit. "Egy puszit?!" - kérdez vissza a csodálkozó Pelosi a felvételen. Az elnökjelölt pedig odahajol hozzá, és arcára nyomja a puszit - a szavazat nélkül is.

A Variety és a Chicago Sun Times recenziója a filmrőlhttp://www.jasonandco.com/george/reviews_body.htmA Journeys With George-ról megjelent cikkek, kritikák gyűjteményehttp://www.jasonandco.com/george/news_body.htm#trailPelosi és Bush - kép a film egyik jelenetéből, a BBC honlapjánhttp://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/storyville/journeys-with-george.shtml

A riporternő azonban nem hatódott meg ezektől a kedves, vagy kedveskedő gesztusoktól. A Chicago Sun Times újságírójának így kommentálta Bush módszereit: "Manipulált bennünket. Néha még nézni is hihetetlen volt, mennyire elbűvölő és sármos tudott lenni a riporterekhez. Szerintem győzelmének egyik kulcsa az volt, hogy le tudta venni az újságírókat a lábukról, akik ezért puhány magatartást tanusítottak vele szemben."

Alexandra Pelosi filmje azonban megijesztette a republikánusokat, akik mindenáron szerették volna megakadályozni a bemutatását. Rafinált módszerrel próbálkoztak: "Texas kormányzója partit akart rendezni a tiszteletemre. Azt gondolta, hogy kedvességgel zavarba hozhat a demokrata beállítottságom miatt, és én érzem majd kínosnak, hogy milyen filmet forgattam. Ravasz politikai eszköztárat vetettek be ellenem. A Fehér Ház azonban a támogatásáról biztosított, ők nem akarták megfosztani a filmet a nyilvánosságtól" - nyilatkozta.

A Journeys With George premierjére végül épp Texasban, a South by Southwest Film Conference and Festival nevű rendezvényen került sor. Az alkotás sikerét nemcsak a legnevesebb kritikusok elismerése jelezte, de az is, hogy Alexandra Pelosi ajánlatot kapott művének játékfilmes feldolgozására. Sid Ganis cége, az Out of the Blue Entertainment készül arra, hogy - a forgatókönyv jogait megvásárolva - újraírja a valóságot dokumentáló történetet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!