A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Veszélyes kialvatlanság Hollywoodban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban elhunyt Conrad L. Hall Hollywood egyik legnagyobb operatőre volt, aki számos klasszikussá vált alkotást fotografált. (Ő felelt például a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, a Maraton életre-halálra és az Amerikai szépség képi világáért.) Halála előtt egy évvel indított kampányt annak érdekében, hogy az operatőrök munkaidejét szabályozzák, hogy az ne léphessen túl bizonyos határokat.

Javaslatában - melyet nyilvánosság elé tárt - így fogalmazott: "Az Amerikai Operatőrök Társaságának tagjaként és vezető operatőrként egyaránt felelősséggel tartozom azoknak a filmeknek a képi megjelenéséért, melyekben dolgozom. Felelősségem azonban nem csupán az én munkámra, hanem a stáb velem együttműködő tagjaira, illetve az ő munkájukra is kiterjed. Az utóbbi idők gyakorlata pedig arra késztetett, hogy szót emeljek az egyre növekvő követelmények és szélsőségesen hosszú munkanapok ellen, melyek teljesítményünk rovására mennek. Ilyen körülmények között munkánk minőségén esik csorba, nem beszélve az egészségünkről és biztonságunkról."

AZ Amerikai Operatőrök Társaságának honlapja (Conrad L. Hallról való megemlékezéssel)http://www.theasc.com/

A veterán operatőr tiltakozását egy konkrét esemény előzte meg: 1997-ben Brent Hershman segédoperatőr 19 órás munkanap után tartott hazafelé a Pleasantville című film forgatásáról, amikor autóbalesetet szenvedett, és 36 évesen meghalt. A tragédiában nyilvánvalóan közrejátszott fáradtsága.

Az Amerikai Operatőrök Társasága (A.S.C.) most úgy döntött, Conrad L. Hall csatáját tovább vívja, és eléri, hogy emberi körülmények között dolgozhassanak tagjai. A neves operatőr emlékét pedig - számtalan filmje mellett - életben tartja az is, hogy utolsó munkájáért, A kárhozat útja című film fényképezéséért posztumusz Oscar-díjra jelölték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!