A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Egy nemes szándékú propagandafilm

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Enyém vagy! című spanyol alkotás - mely csütörtöktől látható a mozikban - tulajdonképpen nem is film. Leginkább a hajdanvolt Családi kör egyik epizódjához hasonlítható, mely hitelesen igyekszik feldolgozni egy élethelyzetet. Elkészítésének célja tehát nem az, hogy valami maradandót, netán eredetit hozzon létre a mozgókép történetében, hanem hogy segítsen felismerni és átgondolni egy olyan jelenséget, melyet sokan nem tudnak önállóan megoldani, vagy nem is merik vállalni.

A házasságon belüli erőszak ráadásul felkapott téma manapság. Hosszú ideig nem beszéltek róla, mára azonban kiderült, hogy a családok jó részének súlyos terhe, melyből sehogy sem találnak kiutat. Amióta különböző civil szervezetek, majd kormányok felkarolták az ügyet, szükségessé vált, hogy a téma publicitást kapjon és ezáltal a benne szenvedők felismerjék helyzetüket. Segítséget ugyanis csak úgy lehet nyújtani ebben a kérdésben, ha az érintettek kérnek.

Forrás: Budapest Film

Spanyolországban a probléma mindennél égetőbb: Európában itt követik el a legtöbb házasságon belüli gyilkosságot. Hivatalos felmérések szerint mintegy 2 millió spanyol nő retteg férjének öklétől. Javier Balaguer értük, és velük forgatta le első filmjét. Hogy ambíciói elsősorban a téma megragadására és nyilvánossá tételére, és nem a film mint önkifejezés felhasználására irányultak, az is mutatja, hogy forgatókönyvét a szakértőkkel együtt csiszolta. Valamint már a forgatás ideje alatt létrehozott egy internetes oldalt, mely lehetőséget adott a probléma megvitatására, és a tőle szenvedők anonim vallomásaira.

A film cselekményét a felvételek során is aszerint alakították, hogy milyen újabb információk, adalékok kerültek a birtokukba egy-egy hasonló esetről. Az alapszituáció azonban a legtöbbször azonos: egy fiatal pár hirtelen fellángoló szerelem bűvöletében házasságot köt, majd az első gyermekét várja. Már a terhesség ideje alatt felszínre kerülhetnek azok az ellentétek, melyek később gyilkos indulattá fajulnak.

A legvadabb veréseket elszenvedő nők általában nem tudják, hogyan meneküljenek a helyzetből, a film főszereplője, Angela azonban különbözik tőlük (ezzel is példát mutatva). Az ő önértékelése bizonyos fokig megmarad, és egy barátnő segítségével megpróbál úrrá lenni a helyzeten. Évek óta elszenvedett megaláztatásait egyszerre adja vissza, de mindez nem elég ahhoz, hogy kilábaljon a terrorból. A film történetében egy véletlen baleset siet a segítségére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!