A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Félnek elmenni a Matilda szereplői Oroszországba

Vágólapra másolva!
Szüntelenül fenyegetik a Matilda című orosz történelmi dráma szereplőit ultrakonzervatív csoportok, a készítők nem mernek elmenni a premierre.
Vágólapra másolva!

Alekszej Ucsityel rendező szerint a Miklós trónörököst, a későbbi II. Miklós cárt alakító német színész, Rals Eidinger, és a címszereplőt, a lengyel származású balerinát, Matilda Kseszinszkaját alakító lengyel színésznő, Michalina Olszanska is

lemondta az október 23-i szentpétervári

és a másnapi moszkvai premiert.

Két másik külföldi szereplő, a német Luise Wolfram és Thomas Ostermeier is távol marad az ünnepségtől - közölte.

A 41 éves Eidinger megerősítette, hogy fenyegetéseket kapott, és „bár vérzik a szíve”, nem megy el a premierre. Hozzátette, nagyon aggódik oroszországi társaiért, akik nap mint nap ki vannak téve a megfélemlítésnek.

Thomas Ostermeier ügynöke is megerősítette a Reutersnak, hogy a berlini Schaubühne rendezője

aggódik a biztonsága miatt,

de alapvetően azért marad távol a premierektől, hogy így tiltakozzon Kirill Szerebrennyikov orosz színházi rendező üldöztetése ellen.

A 25 millió dollárból forgatott produkció oroszországi forgalmazása október 26-án kezdődik. Pénteken a két legnagyobb orosz mozihálózat bejelentette, hogy

mégis vetítik filmszínházaikban a Matildát.

Korábban gyújtogatásoktól félve mondtak le a várhatóan nagy közönségsikert hozó film bemutatásáról.

Alekszej Ucsityel örül, hogy a moziláncok újra felvették a Matildát, de elpanaszolta, hogy a tévécsatornák továbbra is ignorálják filmjét. Nemcsak a Matilda reklámozását tagadják meg, hanem tartózkodnak a film

bármiféle megemlítésétől is

- közölte. Mint elmondta, sok olyan tévéműsort terveztek, amelyekben az alkotók beszélhettek volna a produkcióról, de ezekből nem lett semmi, és a bojkottra senki nem ad magyarázatot.

A filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve

hit- és nemzetellenesnek tartják,

mondván, Oroszország utolsó uralkodóját - akit családjával együtt megöltek a bolsevikok - az ortodox egyház szentté avatta. A vitatott alkotás azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös - a későbbi II. Miklós cár - és Matilda Kseszinszkaja balerina között alakult ki.

A Cár keresztje nevű civil szervezet csütörtökön 100 ezer aláírást tartalmazó petícióban követelte Vlagyimir Putyin elnöktől a "kegyeletsértő" film betiltását. A petíciót átadták Kirill moszkvai pátriárkának is, a pravoszláv egyház fejének, aki óva intett "a művészi képzelet és a hazugság összekeverésétől". Szerinte a művészi alkotásokban

nem szerepelhetnek olyan fikciók,

amelyek "nemcsak hamisak, de sokak érzéseit is sérthetik", mint az - szerinte - a Matilda esetében történt.

Az orosz kormány kiállt a film mellett, és szeptemberben elfogta azt a férfit, aki a film forgalmazására vállalkozó mozik felgyújtásával fenyegetőzött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!