Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mutatjuk, mit gondol az utca embere a Béke a nemezetek felett c. film a plakátjáról

Béke a nemzetek felett című film plakátja
Béke a nemzetek felett című film plakátja
Vágólapra másolva!
Vajon mit szól az utca embere, amikor a Móricz Zsigmond körtéren észreveszi azt a plakátot, amely a trianoni békediktátum eseményeit feldolgozó, Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm mozipremierjét hirdeti? Első blikkre csupán annyi tűnik fel, hogy a galamb szájából kiesett az olajág. Aztán hirtelen leesik: hoppá, ez egy döglött galamb.
Vágólapra másolva!

Mellbevágó az épületnagyságú, üres tekintetű galamb a Móricz Zsigmond körtéren, ahogy a képen a trianoni béketárgyalásra érkező magyar delegáció fölé, a valóságban pedig a járókelők fölé magasodik.

A Megafilm gyártásában készült, Béke - A nemzetek felett című film november 10-én kerül a mozikban.

A Trianon történetet egy teljesen új szemszögből megfogalmazó dokumentum-játékfilm nem mindennapi plakátjáról az utca emberét kérdeztük.

– idézte fel történelmi ismereteit Kalapács Máté.

Az arra járó Zsigmond József nem gondolkodott sokat, neki egyértelműen nemzetünk nagy tragédiája jutott eszébe a vergődő galambról.

– véli Heizler Norbert

– mesélte személyes történetét Béki Zoltán.

- mondta Vakarcs Szilárd, aki elárulta, hogy ő maga is határon túli.

Béke a nemzetek felett című film plakátja Forrás: Origo

Úgy tűnik, Trianon az eltelt évszázad ellenére is még mindig a magyar bizonytalanság ősforrása. Máthé Áron, a film történész szakértője szerint talán eljutunk egyszer oda, hogy a Duna-völgyének „tejtesvéreinek" fejei fölött ne lehessen békét csinálni, hanem ők maguk, egymás között, a kölcsönös tisztelet és megértés alapján tudják berendezni a Kárpát-medencei életüket.

– vallja a történész.

A Béke – A nemzetek felett című dokumentum játékfilm az 1920-as trianoni békeszerződést megelőző és az azt formáló események rekonstruálásával, archív felvételek beidézésével és történész szakértők megszólalásával vezeti végig a nézőt azon az úton, amelyen keresztül ránk kényszerítették 1920-ban a trianoni békediktátumot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről