Anthony Mackie a halállal néz farkasszemet új filmjében

Vágólapra másolva!
Az Amerika Kapitány legújabb fejezete előtt a képregényfilmek Sólyomját alakító színész egy szörnylakta, disztópikus világba kalauzol el minket. Anthony Mackie filmje, a Halálszint felett egy posztapokaliptikus világban játszódik az előzetese alapján, és amíg várunk a mozi megjelenésére, addig elhoztunk párat az ilyen klasszikusokból.
Vágólapra másolva!

Valamilyen okból kifolyólag az emberek szeretik azt látni, hogyan dől romokba az általuk ismert világ vagy éppen azt, hogyan próbál ebben az elpusztult világban túlélni a hátramaradt emberiség. A posztapokaliptikus filmek évtizedek óta jelennek meg Hollywoodban, és idén novemberben Anthony Mackie (Bosszúállók-filmek) főszereplésével egy új darab, a Halálszint felett kerül a mozikba, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttük a témát feldolgozó legjobb műveket.

Anthony Mackie Halálszint felett, Halálszintfelett, Elevation, 2024
Anthony Mackie életét szörnyek keserítik meg a Halálszint felett című filmben
(Fotó: YouTube/IGN)

Anthony Mackie egy disztópiában: Halálszint felett

A Bosszúállók Sólyomja, Antonhy Mackie a jövőre érkező Amerika Kapitány: Szép új világ előtt még jelentkezik egy szörnyekkel teletűzdelt disztópiával. Az általa játszott protagonista egy kisfiú életének megmentésért kockáztatja sajátját és csatlakozik hozzá két nő is, hogy akciója sikeréhez járuljanak hozzá.

1968 - Planet of the Apes  - Movie Set
A majmok bolygója már több mint fél évszázada az egyik legjobb disztópia
(Fotó: ZUMA Press)

Majmok bolygója-filmek

Az 56 éves múltra visszatekintő franchise idén kapott egy újabb felvonást, mely a 2022-es Batmant is jegyző Matt Reeves-féle kiváló trilógia folytatása volt. Az eredeti, illetve az új filmek is arra az alapötletre épülnek, hogy az emberiség elvesztette a vezető pozícióját a fajok között a bolygón, és megpróbál túlélni egy majmok uralta világban.

2002 - 28 Days Later - Movie Set
Cillian Murphy egyedül bóklászik Londonban
(Fotó: Entertainment Pictures)

28 nappal később

Mit tennél, ha egy nap egy elhagyatott kórház betegágyán kelnél, és nem találsz magad körül senkit? Ebben a szituációban találja magát Danny Boyle filmjének főhőse, az Oscar-díjas Cillian Murphy által játszott Jim is, viszont idővel világossá válik számára, még sincs annyira egyedül, mint azt először gondolta. A zombiapokalipszis sújtotta Angliában kényszerül folyamatosan rejtőzködni és menekülni, illetve idegenekben megbízni, hogy mentse az életét. A horrormozi folytatása egyébként éppen készülőfélben van, jövőre fog megjelenni 28 évvel később címmel.

2007 - I Am Legend - Movie Set
Will Smith megpróbálja túlélni a lehetetlent
(Fotó: Overbrook Entertainment / NORTHFOTO/ZUMA PRESS)

Legenda vagyok

Will Smithnek kedvelt zsánere a világ pusztulásáról szóló disztópikus művek, ezek közül pedig a legkiemelkedőbb a Legenda vagyok, mely egy családját elvesztő, magányos férfiról és hűséges kutyájának történetéről szól. Főhősünk nappal a kihalt New York utcáin bolyong, éjjel pedig a szörnyekké változott embertársai elől rejtőzködik. Bár a végkifejlet lezárja sztoriját, az alternatív befejezést folytatva kap majd a film egy második részt a jövőben.

2008 - WALLáE - Movie Set
WALL-E, a szerelmes robot
(Fotó: Entertainment Pictures / Entertainment Pictures/© 2008 by Pixar Animation Studios)

WALL-E

A listán szereplő filmekről együttesen elmondható, hogy nem gyerekeknek szólnak, a WALL-E azonban egy üdítő kivétel. A pusztulásig teleszemetelt Földet takarító kis robot egy napon öntudatra ébred, és az emberi érzelmek legszebbjét éli meg: szerelmes lesz. A Disney és a Pixar közös produkciója amellett, hogy a cukiságban is jeleskedik, fontos társadalomkritikai elemeket is felvonultat, így a gyermekek és a szülők számára is remek szórakozás.

2009 - Zombieland - Movie Set
Woody Harrelson és Jesse Eisenberg, a zombik ősellenségei
(Fotó: Columbia Pictures / NORTHFOTO/© 2009 by Columbia Pictures)

Zombieland

Ki mondta, hogy a zombiapokalipszis átvészelése csak kín és szenvedés lehet? A Zombieland rendezője, Ruben Fleischer biztos nem, hiszen a témában egy mára már klasszikusnak számító horror-vígjátékot alkotott meg. Egy különböző műfajokat ötvöző road movie-ban Jesse Eisenberg és Woody Harrelson párosa előtt ugyan külön célok is lebegnek (egyikőjük a szüleit akarja felkeresni, míg a másik egy sütemény nyomába ered), azonban a túlélés közös érdekük.

John Hurt 1940-2017 English Actor
Chris Evans a lázadók élére áll
(Fotó: Entertainment Pictures / NORTHFOTO/© 2012 by Entertainment Pictures)

Snowpiercer – Túlélők viadala 

Az Oscar-díjas rendező, Pong Dzsunho posztapokaliptikus mozija a jégkorszakot hozza el újra az emberiség történetébe, minek következtében a maradék maréknyi túlélő egyetlen egy, folyamatosan mozgásban lévő vonaton kényszerül élni. A társadalmi ranglétra a vonat felépítésén tükröződik vissza: a jármű elején él az előkelő réteg, és ahogy hátrébb megyünk, úgy lépünk egyre lejjebb a létra fokain. Az igazságtalan életkörülményeket megelégelő utolsó kocsik utasai, élükön a Chris Evans karakterével, forradalmat szerveznek a tehetősebb réteg ellen, a harc pedig kezdetét veszi a száguldó szerelvényen. 

2016 - 10 Cloverfield Lane - Movie Set
John Goodman valóban jó ember a nevéhez hűen?
(Fotó: Paramount Pictures / NORTHFOTO/© 2016 by Entertainment Pictures)

Cloverfield Lane 10

Talán kissé kakukktojásnak számít a Cloverfield folytatása, hiszen az egyik legjobb szörnyfilm második része egyáltalán nem a látványra helyezi a hangsúlyt, hanem a helyzet drámai oldalára. A történet szerint ugyanis a világ pusztulása elől menekülő férfi jóindulatból egy fiatal nőt magával rángat tudtán kívül a földalatti bunkerjébe. Bár a nő először hálás a John Goodman által megformált férfinek, de idővel kezd kételkedni a felszín feletti krízishelyzet létezésében, a jelek pedig kezdik egyre paranoiásabbá tenni.

2018 - A Quiet Place - Movie Set
Emily Blunt felhívja filmbéli lánya figyelmét az egyetlen szabályra: maradjon csendben
(Fotó: Paramount Pictures / NORTHFOTO/© 2018 by Entertainment Pictures)

Hang nélkül

A 45. életévét a napokban betöltő John Krasinski nemcsak a főszerepet vállalta magára, hanem a rendezői feladatot is ebben a formabontó horrorban. Eredeti ötlettel rukkolt elő a Hang nélkülben, ahol egyetlen egy dolog a túlélés kulcsa, csendben kell maradni. Noha ez a szabály egyszerűnek tűnik, korántsem olyan könnyű betartani, főleg, ha házas emberként három gyermekkel élsz együtt. A hangra hihetetlenül érzékeny szörnyekkel a család közösen veszi fel a harcot, miközben megpróbálnak a körülményekhez képest normális, hétköznapi életet élni.

Madarak a dobozban, Madarakadobozban, Bird box, Birdbox, 2018
Sandra Bullock vakon igyekszik túlélni
(Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Bluegrass Films)

Madarak a dobozban 

Ugyanabban az évben, mint a Hang nélkül, megjelent a műfaj egy másik darabja, mely szintén egy minden nap használt tevékenység kényszerű mellőzésére épül. A Madarak a dobozban szereplőit ugyanis egy, a néző számára láthatatlan entitás támadja meg, és kényszeríti őket azonnali öngyilkosságra. Egyedül úgy vehetik fel a harcot ellene, ha szemüket egyfolytában csukva tartják. A Netflix égisze alatt készült filmben olyan sztárok szerepelnek, mint Sandra Bullock, Sarah Paulson vagy John Malkovich.

A Halálszint felett 2024. november 7-én kerül a hazai mozikba, az előzetesét pedig itt tekinthetik meg:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!