A japán gazdaság végképp a csőd szélére került

Vágólapra másolva!
A japán pénzügyminiszter, Kiichi Miyazawa szerint a japán államháztartás a csőd szélére került, ezért a kormány a piacokat élénkítő gazdasági csomagot hajt végre. A miniszterelnök közben bejelentette, hogy előre kívánja hozni a Liberális Demokrata Párton belüli elnökválasztást, ami kihat majd a miniszterelnöki posztra is. A tokiói Nikkei index kedden a léklektani 12 ezer pont alá zuhant, amire 1985 februárja ót nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A japán pénzügyminiszter keddi bejelentése szerint a japán államháztartás a csőd szélére került és alapvető reformokra van szükség. A kormány minél előbb meg kívánja kezdeni a gazdaság felélénkítésére szolgáló csomag végrehajtását. A közelgő politikai változások várhatóan nem hatnak ki ezekre a reformokra.

Az egyre népszerűtlenebbé váló Mori Josiro japán miniszterelnök ugyancsak a keddi napon megerősítette azt a szándékát, hogy előbbre hozza a Liberális Demokrata Párton belül az új pártelnök megválasztását célzó szavazást, amelyet eredetileg ősszel kellett volna megrendezni.

Megfigyelők szerint olyan tekintélymentő lépésről van szó, amely lehetővé teszi Mori Josiro számára a tisztes távozást előbb a párt éléről, majd a kormány éléről is, egyúttal azonban időt hagy neki arra, hogy még keresztülvigyen a parlamentben néhány általa fontosnak tartott törvényt.

A tokiói értéktőzsdén közben kedden is folytatódott a fejlett technológiai részvények vezette szabadesés és az irányadó részvényindex a lélektani 12 ezer pont alatt zárt.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 351,67 pontos – mintegy 2,89 százalékos - zuhanás után 11 819,70 ponton fejezte be a napot. Ez volt az index legalacsonyabb értéke 1985. február 7-e óta.

Hétfőn 456,53 pontot, azaz 3,75 százalékot esett vissza a fő mutató. Az utóbbi négy kereskedési napon összesen 904,19 ponttal, azaz 7,1 százalékkal csökkent az index értéke. A japán pénzügyminiszter, Kiichi Miyazawa úgy vélte, hogy a Wall Street esését nézve a tokiói értéktőzsde reagálása várható volt.

A tokiói értéktőzsde első szekciójában élénkült a forgalom és becslések szerint. 792,73 millió részvény cserélt gazdát, az előző napi 693,64 millió után. Az első szekció valamennyi részvényét összegző Topix mutató 35,40 ponttal - 2,93 százalékkal - 1170,58 pontig esett vissza. Előző nap 31,78 pontot, vagyis 2,63 százalékos gyengült ez a mutató.

A nap vesztesei között volt az NTT DoCoMo, az NTT, a KDDI távközlési vállalat. A bankok közül a Sanwa Bank, az Asahi Bank bukott a legnagyobbat. A fejlett technológiai szektorban a Sony, a NEC és a Fujitsu volt a fő vesztes.

A dollár gyengült a japán valutához képest és vételi ára tőzsdezáráskor 120,16 jen volt Tokióban, 0,36 jennel kevesebb, mint hétfő késő délután.

(Üzleti Negyed))

Korábban:

A vártnál gyorsabban nőtt tavaly a japán gazdaság
(2001. március 12.)

Tönk szélén a japán gazdaság
(2001. március 8.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről