<P>Az autóipar lemaradt az e-fejlesztésekben</P>

Vágólapra másolva!
Az autógyártás - külföldön és Magyarországon egyaránt - komoly hátrányban van a többi iparághoz képest az internetes gazdaságra, kereskedésre való áttérésben - állapítja meg legújabb felmérésében a KPMG nemzetközi tanácsadó cég.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi felmérésben a KPMG szakemberei a világ nagy autógyártó cégeinek, illetve beszállítóinak csúcsvezetőit kérdezték. A kutatás szerint az összes vizsgált iparág közül az autógyártásban a legalacsonyabb a felsővezetők elkötelezettsége az e-kereskedelemhez szükséges fejlesztések iránt.

A cégvezetők mindössze 35 százaléka vesz részt közvetlenül az internetes gazdasággal kapcsolatos programokban, míg az összes többi iparág esetében ez az arány 58 százalékos. A cégvezetők 51 százaléka leginkább a jelentős költségek, 45 százaléka a tapasztalat-hiány miatt tulajdonít kisebb jelentőséget az elektronikus kereskedésnek. A menedzserek úgy vélik, hogy a gyors átalakulás elriasztaná a hagyományos vevőket és megzavarná a kialakult beszállítói kapcsolatokat.

A nemzetközi felmérések tapasztalatai szerint az iparág vezető cégeinek döntéshozói nem hisznek abban, hogy az e-gazdaság azonnali és jelentős versenyelőnyt biztosítana számukra. Mindössze ötödrészük tekinti az elektronikus kereskedelmet olyan tényezőnek, amely növeli a nyereséget, míg a többi iparágban a vezetők 44 százaléka hisz ebben. Az autóiparban csak a cégek 29 százaléka kínál testre szabott termékeket és szolgáltatásokat, míg a többi iparágban a cégek 57 százaléka rendelkezik ilyen szolgáltatással.

A KPMG felmérése szerint ezek a megállapítások különösen érvényesek Magyarországra, mert itt sok kisebb beszállító cég működik együtt néhány nagy autógyártó óriással. Ahhoz, hogy a kisebb beszállító vállalatok életképes partnerek maradhassanak, nekik is sürgősen képessé kell tenniük vállalatukat az elektronikus gazdaság vívmányainak alkalmazására - állítja Linda Mears, a KPMG tanácsadója.

(MTI)

Ajánlat:

KPMG

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!