Mégsem egyesül az Aral és az OMV

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik végleg megfeneklettek az OMV és a német E.ON energiaszolgáltató tárgyalásai, amelyek arra irányultak, hogy az osztrák kőolajipari vállalat megszerezze az E.ON leányvállalatát, a Veba Oelt, amely az Aral benzinkúthálózatot is üzemelteti. Az OMV cserébe saját gázüzletágát ajánlotta az E.ON-nek. A tárgyalások sikertelenségében döntő szerepet játszhat a Gazprom, ugyanis az OMV orosz gázszállítója más német érdekeltségekkel is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Rudolf Gruber, az EVN osztrák energiaszolgáltató vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy végleg megfeneklettek az OMV osztrák kőolajipari tröszt és a bajor E.ON tárgyalásai, de az OMV nyomban cáfolta a Die Presse című bécsi lapban kedden napvilágot látott hírt.

Az OMV szerette volna megkaparintani a német Veba Oel energiakonszernt annak Aral kúthálózatával. Cserébe át akarta adni gázrészlegét a Veba Oel anyavállalatának, az E.On-nak. A Veba Oel a jelek szerint sikeresen ellenált az osztrák kísérletnek. A tárgyalások több mint egy éven át folytak, nem utolsó sorban azért, mert az OMV fő gázszállítója, az orosz Gazprom aggályainak adott hangot, mivel Németországban más partnerei vannak.

Az orosz gázszállításoknak Ausztriában is nagy jelentőségük van. A gázpiac 2002-ben esedékes liberalizálása ugyanakkor a jelenlegi rendszert igen kockázatossá teszi, mivel az átvevők bármikor más ellátóhoz pártolhatnak majd. Ma gyakorlatban az OMV hosszú távú szerződéseket köt a szállítóval, s a tartományi szolgáltatók kötelezik magukat bizonyos mennyiség átvételétre, amelyért akkor is fizetniük kell, ha nincs szükségük annyi fölgázra.

Az EVN vezérigazgatója az egyik lehetséges megoldásnak azt tartja, hogy az OMV látná el a nagy átvevőket, míg a tartományi szolgáltatók a kis- és középvállalatokat és a háztartásokat.

(MTI)

Ajánlat:

OMV

Aral

E.ON

Korábban:

Egyesülésre készül az OMV és a Veba Oel benzincége, az Aral
(2000. szeptember 27.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről