A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

<P>UMTS: összeomlás vagy visszavonás</P>

Vágólapra másolva!
Szakértők egyre borúsabb képet festenek a harmadik generációs mobiltelefónia jövőjéről és az abba euró tízmilliárdokat ölő nagyvállalatokról. A GrowthPlus - a növekedési szektor magánvállalkozásainak európai érdekkijárója - azt követeli, hogy a tavaly őszi európai UMTS-aukciók eredményeit semmisítsék meg, tekintettel azok súlyos gazdasági kihatásaira, a British Telecom volt műszaki igazgatója pedig egyenesen a résztvevő cégek pénzügyi összeomlásáról beszél.
Vágólapra másolva!

- Olyan időkben, amikor az európai gazdaság a tőzsdék hanyatlásától szenved, az UMTS-engedélyek kiadása tovább súlyosbítja a tőkehiányt. A licencdíjakra költött milliárdok nem az új technológiák, illetve új munkahelyek létrehozásába áramlottak, vagy a gazdasági növekedés ösztönözték, hanem közvetlenül az államkasszákba vándoroltak. Az aukciók nem egyebek, mint egyfajta adóztatás - vélekedett keddi nyilatkozatában a GrowthPlus alelnöke. - Európa jelenleg világelső a mobiltechnológiában és csak az UMTS-aukciók törlésével biztosítható, hogy a jövőben is elég tőke áll majd rendelkezésre a vezető hely megtartására - jelentette ki a GrowthPlus írországi részlegének elnöke.

A British Telecommunications brit telefonszolgáltató volt műszaki igazgatója a BBC gazdasági műsorában nem állt elő új megoldással, csupán a súlyos következményekre hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az új generációs mobiltelefon-hálózatok kiépítése olyan sokba kerül, hogy néhány vállalat össze fog omlani a pénzügyi teher alatt, s lehet, hogy a hálózatokat soha nem is fogják kiépíteni.

Peter Cochrane, aki tavaly novemberig a harmadik generációs mobiltelefónia kutatási programját is vezette cégénél, a szerdán adásba kerülő - részleteiben a BBC honlapján már kedden ismertetett - nyilatkozatában "igen kemény pókerjátszmának" minősítette az UMTS-vállalkozásokat, hozzátéve: sokan mindent erre a technológiára tettek fel. A szakértő szerint az európai - és főleg a brit - cégek "magukkal szúrtak ki", mivel véleménye szerint az UMTS-technológia nem is fog megjelenni a piacon.

Cochrane még tovább srófolva az amúgy is nehéz időket élő európai telekom szektor kedélyét "az őrültségről készített igen jó tanulmánynak" nevezte az UMTS-engedélyek körül eddig lezajlott eseményeket.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Milliárdos veszteségek Európa szerte az UMTS bevezetése miatt
(2001. március 26.)

A Deutsche Telekom és a British Telecom veszíthetnek az UMTS-en
(2001. február 8.)

Az európai UMTS-hálózat kiépítése 320 milliárd euróba kerül
(2000. december 11.)

Ajánlat:

British Telecommunications

GrowthPlus

2001. március 27. 17:00

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!