<P>Sokan újat kértek bevont jogosítványuk helyett</P>

Vágólapra másolva!
Az okmányirodák működésének első negyedéves tapasztalatai alapvetően pozitívak, és a költségvetés is mintegy kétmilliárd forinttal több bevételre tesz szert, mint amennyire számítottak. Az év első három hónapjában kiderült: a tervezett 2,5 millió helyett több mint 5 millió jogosítvány van a polgároknál, valószínűleg azét, mert sokan újat kértek bevont vezetői engedélyük helyet.
Vágólapra másolva!

Az országban működő 263 okmányirodában végzett jegyzői felmérés szerint a legtöbb probléma a vállalkozói igazolványok kiadásával van, ezek közül is azokkal, amelyeket 1990 előtt készítettek - hangzott el a Belügyminisztérium (BM) sajtótájékoztatóján pénteken.

Eiselt György informatikai és távközlési helyettes államtitkár elmondta, hogy több kifogás vetődött fel az ügyintézők képzettségével kapcsolatban is, ezért áprilistól megújult tananyag alapján oktatnak az igazgatási centrumokban.

A minisztérium adatai szerint az első negyedévben 132 132 személyi igazolványt készítettek el, több mint 224 ezer forgalmi engedélyt állítottak ki, és 52 ezer vezetői engedélyt postáztak.

Eiselt György elmondta, hogy az irodák idén 27 milliárd forintos bevételre tesznek szert az okmánykiadásból, ami 2 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet. A pénzügyi mérleg szerint utazási okmányokból 30 százalékkal több, személyi igazolványokból egyötödével, míg járműigazgatási okmányokból egyharmadával több bevételre tesz szert a minisztérium.

A gépjárművekkel kapcsolatos adatok visszaellenőrzése során kiderült, hogy Magyarországon 5,1 millió jogosítvány van, míg a BM szakemberei 2,5 millióra számítottak. Eiselt György szerint ennek egyik oka például az lehet, hogy sokan a szabálysértési eljárás során bevont jogosítványuk helyett újat kértek arra hivatkozva, hogy elvesztették azt, így a szakemberek találkoztak olyan állampolgárral, akinek 3-4 vezetői engedélye is volt.

A helyettes-államtitkár hangsúlyozta, hogy az idén 600 ezer útlevél jár le, ezért ha valaki a nyáron utazni akar, már most is elkészíttetheti útlevelét, és így elkerülheti a felesleges sorban állást. Aki most igényel útlevelet, annak kérését nyolc nap alatt teljesíteni tudják az irodák.

(MTI)

Ajánlat:

Belügyminisztérium

Korábban:

Kisebb zökkenőkkel működnek az okmányirodák
(2001. január 3.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!