<P>Németország: lassuló növekedés, csökkenő Ifo-index</P>

Vágólapra másolva!
Az év eleje óta tovább lassult a német gazdaság növekedési üteme. A német szövetségi jegybank, a Deutsche Bundesbank első becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei év első negyedében 1,5 százalékkal növekedett a múlt év első negyedéhez viszonyítva.
Vágólapra másolva!

A múlt év utolsó negyedében éves szinten 1,9 százalékos volt a gazdasági növekedés üteme, a harmadik negyedévben pedig még 2,8 százalékkal emelkedés volt tapasztalható. Szezonálisan és naptári napok szerint kiigazítva 2001 első negyedében 2 százalékos volt a gazdasági növekedés Németországban.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulati indexe áprilisban 92,5-re csökkent a márciusi 93,9-ről. Az áprilisi érték a legrosszabb 1999. május óta. A hangulati mutató azt jelzi, hogy a német gazdaság lassulása még nem ért a végére. A jelenlegi gazdasági körülmények vállalatvezetői megítélésének indexe Nyugat-Németországban 88,5-re csökkent a márciusi 90,6-ról, a várakozások mutatója pedig 96,6-re 97,1-ről. A borúsabb hangulat oka az energiaárak emelkedése mellett a világméretű lassulás miatt megnehezült export.

A volt NDK területén még a bizakodók vannak túlsúlyban, de a fő index ott is csökkent áprilisban, 102,8-ra 104,6-ról. A német Ifo-index tavaly májusban érte el csúcsát ebben a periódusban, 101,9 ponton.

Az adat közlése után negyed órával 0,8757 dollár volt az euró a londoni bankközi devizapiacon, a reggeli 0,8753-55 dollár helyett, jelezvén, hogy a piac már előre beárazta az Ifo index várt romlását.

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Bundesbank

Ifo gazdaságkutató intézet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!