<P>Erősen visszaesett a brit ipari termelés áprilisban</P>

Vágólapra másolva!
Áprilisban Nagy-Britanniában 0,9 százalékkal esett vissza az ipari termelés márciushoz képest, az áprilissal zárult három hónapban pedig 1,1 százalékkal a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a brit statisztikai hivatal csütörtökön. Az előbbi adat négy éve, az utóbbi pedig 1991 szeptembere óta a legnagyobb mértékű csökkenés a szigetországban. Az adatok bejelentését követően a font árfolyama csökkent a dollárhoz képest Londonban.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a brit statisztikai hivatal közölte, hogy közel négy év óta a legnagyobb visszaesést produkálta áprilisban az ország ipari termelése. Áprilisban a brit ipari termelés 0,9 százalékkal csökkent a márciusihoz képest és nem változott tavaly áprilishoz képest.

Az áprilissal zárult három hónapban 1,1 százalékkal csökkent a termelés az előző háromhavihoz képest, ez 1991. szeptember, vagyis az utolsó nagy recesszió mélypontja óta a legnagyobb csökkenés ebben az összevetésben.

A brit ipar, - amely ma már csak a GDP egyötödét adja - az utóbbi időben az amerikai gazdasági lassulás és a viszonylag erős font exportcsökkentő hatását szenvedi. A brit iparvállalatok az utóbbi két évben 200 ezer állást szüntettek meg, és az elbocsátások tovább folytatódnak. Elemzők szerint a Bank of England rövidesen kénytelen lesz újabb kamatcsökkentéssel reagálni, ugyan szerdán a központi bank még nem változatott az 5,25 százalékos alapkamaton.

A közszolgáltatásokat és az északi-tengeri olajtermelést is tartalmazó szélesebb körű ipari adat szerint a termelés 0,1 százalékkal csökkent márciushoz, és 0,8 százalékkal esett vissza tavaly áprilishoz képest.

Az adatsorra reagálva a font 0,3853 dollárra csökkent a reggeli 0,3917-0,3930 dollár közötti értékekről. A font már szerdán is tizenöt éves mélypontján volt a dollárhoz képest arra a spekulációra, hogy a munkáspárti választási győzelem csaknem bizonyosan a font belépését jelenti az euróövezetbe.

(MTI)

Ajánlat:

Nemzeti Statisztikai Hivatal


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről