A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Brüsszeli szakértők védelmet ígérnek a Tokajinak

Vágólapra másolva!
A Tokaji nevet kész védelemben részesíteni az EU. Az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja közvetlenül a zempléni termelőktől akart tájékozódni a csatlakozás fogadtatásáról. A brüsszeli főtanácsos szerint a gazdák nem járnak rosszul a belépés után.
Vágólapra másolva!

Nincs okuk a magyar gazdáknak a kétségbeesésre, az európai uniós tagság utáni 25 százalékos mezőgazdasági támogatás ugyanis akár jóval több is lehet. Ez a bejelentés is Sátoraljaújhelyen hangzott el tegnap azon a rendezvényen, amelyen az Európai Bizottság szakemberei, illetve a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által toborzott környékbéli gazdák találkoztak egymással.

Az utóbbi szervezet ügyvezető igazgatója, Juhász István a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a brüsszeli vendégek szerint - ellentétben az EU jelenlegi tagjaival - minden termelő minden ágazatban jogosult lesz a 25 százalékra. Ezen felül további vidékfejlesztési és SAPARD-támogatások is adhatók. A tegnap rendezvényen Thomas Glaser, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja főtanácsosának összegzése szerint több "pénztárcából" és normatív módon, egyszerűsített eljárás után kaphatnak támogatást a gazdálkodók. Ez az első öt évben lesz így, bruttó jövedelemként, ellentételezés nélkül jár neki a pénz.

A sátoraljaújhelyi rendezvény házigazdája elmondta, hogy uniós és magyar szakértők elemezték: az EU- és a hazai támogatási rendszer együttesen hogyan hathat a gazdaságokra, és kimutatták: így már nem lesz érdemleges a versenyhátrány. Az EU a csatlakozás első időszakában kész engedélyezni ezt a kettős támogatási megoldást, ha Magyarország kéri a lehetőséget. Ennek kapcsán hangzott el a rendezvényen Glasertől, hogy 2002 szeptemberéig Magyarországnak mindenképpen meg kell egyeznie a mezőgazdaság idevágó feltételeiről is, különben veszélyezteti a 2004-es csatlakozást.

Az információs napokat az EU-szakemberek függetlenül a kormányzattól a gazdákkal szervezik. Juhász szerint a térség farmerei, szőlősgazdái elsődlegesen nem az EU-programokat kifogásolták, hanem a kormányzati intézkedések késlekedését. A családi gazdaságok kialakítását már három-négy évvel ezelőtt lehetővé kellett volna tenni, hogy megerősödhessenek a csatlakozás idejére - mondták.

Az EU-ban kedvező a fogadtatása a térség legfontosabb termékének, a Tokajinak: a tegnapi rendezvényen ismertették is a brüsszeli vendégek, hogy az eddigi tárgyalások pozitív eredménnyel jártak. Egyedi specialitásnak tartják a borvidék igényeit, készek elfogadni a speciális palackok használatát, a borászat szempontjából fontos technológiai lépések - a másolás, a fordítás - is elfogadhatók az EU-nak. Sőt, a Tokaji név használatát is meg fogják tiltani a többi uniós országnak.

Gergely László

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Berlusconi is akarja Tokaji-t
(2002. március 1.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!