A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Öt és fél éves csúcsán az arany ára

Vágólapra másolva!
Több mint öt és fél éves csúcsát érte el az arany árfolyama, köszönhetően az amerikaiak iraki beavatkozása körüli aggodalomnak, a dollár gyengeségének, illetve az olaj világpiaci árát érzékenyen érintő - három hete tartó - venezuelai sztrájkoknak - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az arany unciánkénti ára 341,25 dolláros rekordszintet ért el az ázsiai piacokon, ami az 1997 júniusi 342,50 dollár óta a legmagasabb érték. Dél körül Európában 339 dollárt adtak egy uncia aranyért. Az arany árfolyama így idén eddig 23 százalékkal emelkedett. Az árfolyamot egyébként 341 dolláron rögzítették Londonban.

Az árfolyam-emelkedésnek szakértők szerint elsősorban az az oka, hogy megnőtt az amerikaiak iraki támadásának esélye. Colin Powell amerikai védelmi miniszter hétfő este ugyanis bejelentette, hogy "problémák" adódtak azzal a 12 ezer oldalas iraki nyilatkozattal, amelyet az arab ország a fegyverkezési korlátozások betartásának igazolására küldött el az ENSZ-hez. A miniszter szerint a dokumentum végső értékelése e hét végén várható. A bejelentést követően megnőttek a közelgő amerikai támadást valószínűsítő aggodalmak.

A védelmi miniszter közleménye után a dollár árfolyama is esésnek indult, mivel a befektetők a háború várható költségei miatt nyugtalankodnak, ezért a dollár helyett inkább aranyba fektetik pénzüket. A dollár árfolyama egyébként hároméves mélypontjára süllyedt az euróhoz képest. A közelgő amerikai-brit támadás előjele lehet, hogy a The Sun információi szerint Nayg-Britannia megkezdte a közvetlen háborús előkészületeket. A lap értesülései szerint London védelmi cégeknek adott megrendeléseket, és bérbe vett egy kereskedelmi hajóflottát haditechnikai eszközök szállítására.

Az arany árának emelkedésében az olaj árának ingadozása, illetve ehhez kapcsolódóan a közel három hete tartó venezuelai sztrájk is szerepet játszik - írja a CNNMoney.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!