Az uniós tűréshatár felett marad a francia hiány

Vágólapra másolva!
A francia hazai össztermék (GDP) 3,4 százalékát éri el az ország államháztartási hiánya az idén - közölték új előrejelzésként a francia pénzügyminisztériumban csütörtök este. A korábbi előrejelzés 2,6 százalékra szólt. A minisztérium nyilatkozata szerint csak jövőre tudják a hiányt a GDP 3 százaléka, az euróövezeti tűréshatár alá szorítani.
Vágólapra másolva!

Egy nappal korábban, szerdán közölte a francia kormány, hogy a tavalyi államháztartási hiány a GDP 3,04 százaléka volt, a legutóbbi pontosítás szerint. Előzetesen 2,8 százalékos hiányra számítottak. Ezzel Franciaország túllépte ugyan a 3 százalékos küszöböt, de a kormány szóvivője azt mondta, hogy a 3 százalékon felüli 0,04 százalékpont az egy tizedes pontosságú adatközlésben nem számít, az a matematikai kerekítési szabályok szerint lefelé, vagyis 3 százalékra kerekíthető.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei január közepén eldöntötték, hogy Németország ellen fegyelmi eljárást indítanak a túl magas államháztartási hiánya miatt - az tavaly a GDP 3,75 százaléka volt -, Franciaországot pedig figyelmeztetik, mert kockázatos, hogy hiánya túllépheti az euróövezeti tagság feltételét.

Az euróövezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum előírása szerint a tagállamok államháztartási hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. A szabály megsértőivel szemben a brüsszeli bizottság javaslata alapján eljárást kezdeményeznek, amely végső esetben súlyos bírság kirovásához is vezethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről