A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az építőipar lehet a csatlakozás nyertese

Vágólapra másolva!
Az építőipari szakma az EU-csatlakozás miatti kihívások ellenére optimista, mivel a 2004-2006. között Magyarország számára megnyíló 1200-1500 milliárd forintos uniós támogatás a hozzá kapcsolódó magyar költségvetési önrésszel jelentősen élénkítheti a beruházásokat.
Vágólapra másolva!
store.yahoo.com
store.yahoo.com

Az ágazatok közül a növekvő beruházási kereslet előnyeit élvező építő- és építőanyag-ipar lehet az egyik nyertese az Európai Unióhoz való csatlakozásnak. Modellszámítások eredményeként a csatlakozás nyomán 2003-2006 között a GDP évente átlagosan 0,8 százalékponttal gyorsabban emelkedik. A növekedés üteme 2004-től - csatlakozás esetén - minden évben eléri a 4 százalékot, kimaradás esetén egyetlen évben sem haladná meg a 3,3 százalékot - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a Kopint-Datorg Rt. és a Tárki Társadalomkutatási Intézet Rt. által készített elemzésből, amely az uniós csatlakozás Magyarországra gyakorolt középtávú gazdasági-társadalmi hatásait vizsgálja.

A beruházások évente több mint 9 százalékkal emelkedhetnek belépés esetén, míg a kimaradás csak 4-5 százalékos bővülést tenne lehetővé. A csatlakozás okozta különbség évi 200 milliárd forinttal több beruházást jelent.

Nagy János, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója szerint a szakma markáns kormányzati képviselete alapvető. Erre az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium rendszerváltáskori megszűntetése óta várnak. Enélkül az Európai Unión belül nem lehet hatékony szakmai érdekképviselete a magyar építőiparnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!