Magasabb a vártnál az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a szeptemberi és 4,9 százalékkal a 2002. októberi szintet - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők októberre 0,6 százalékos havi infláció mellett 4,7 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyított áralakulást az élelmiszerek drágulása 0,39, a ruházkodási cikkeké 0,21, a háztartási energiáé 0,09, a szeszes italoké, dohányáruké 0,08, a szolgáltatásoké 0,06, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagok árcsökkenése 0,07 százalékkal mérsékelte.

Négyszázalékos inflációt várnak 2005-re/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031020negy.html

1 hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,6 százalékkal növekedtek. Az átlagosnál jobban emelkedtek az idényáras élelmiszerek (9,2 százalék), a tojás (7,1 százalék), a sertészsiradék (5,3 százalék), a péksütemények (3,5 százalék), a kenyér (2,4 százalék) és a baromfihús (2,0 százalék) árai.

Októberben a ruházkodási termékek árai, hasonlóan az előző évek tendenciájához, az átlagosnál jobban emelkedtek. A háztartási energia körében bekövetkezett, átlagosnál magasabb árnövekedés alapvetően a távfűtés 5,7 százalékos drágulásának következménye. Az átlaggal megegyező áremelkedés történt a szeszesitalok, dohányáruk körében, míg a szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak - az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déligyümölcs) nélkül számítva - 0,6 százalékkal emelkedtek.

12 hónap alatt, 2002. októberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 14, a liszt, dara és a cukrászáru, fagylalt 11, a munkahelyi étkezés 10, az éttermi és az iskolai étkezés 8, az alkoholmentes üdítőitalok, a kenyér és a péksütemény pedig 7 százalékkal drágultak.

KSHhttp://www.ksh.hu

Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a sertészsiradék (19 százalék), a sertéshús (10 százalék), a szalámi, sonka, a szalonna és a tojás (6 százalék), a cukor és az étolaj (5 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2002. októberben. A szolgáltatások átlag feletti, 6,0 százalékos áremelkedésén belül a társasházi közös költség 13, a testápolási szolgáltatások, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről