A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csökkent az érdeklődés a pályakezdők iránt<A href="http://apps.origo.hu/hatarido/main.html?sAId=1

Vágólapra másolva!
Csökkent a kereslet a pályakezdő fiatalok iránt - derül ki a munkaközvetítők megkérdezéséből. A vállalatok ugyanis szívesebben foglalkoztatják azokat a munkavállalókat, akik ugyan az előző rendszerben tanultak, de mára már felzárkóztak a "modern" munkavállalói követelményekhez. Megfordulni látszik tehát az a trend, amely egy évtizede volt megfigyelhető, azaz, hogy előnyt élveztek a főiskolát, egyetemet akkortájt végzők.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás után a vállalatok a friss diplomás fiatalokat leginkább a nyelvtudásuk miatt foglalkoztatták szívesen, de ma már ez a tudás nem jelent számukra előnyt. Akkoriban a vállalatok kimondottan keresték a pályakezdőket, mert úgy vélték ők azok, akik a "modern" világ munkahelyi szemléletének meg tudnak felelni. Ez az előny mára eltűnt, mert a cégek azon idősebb munkavállalók közül is tudnak már választani, akik az elmúlt tíz évben végeztek, de sikeresen felvették a mai modern munkatempót - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a Manpower Munkaerő-kölcsönző és -közvetítő Iroda igazgatónője, Pallos Anna. Az igazgatónő úgy véli, a divatos marketingszakma szűkül, s a vállalatok a közgazdászokat sem keresik már olyan hévvel, mint pár évvel ezelőtt. Ennek bizonyítéka például, hogy míg ezeknek a friss diplomás közgazdászoknak a munkáját tavaly havonta átlagosan bruttó 150-160 ezres fizetéssel honorálták a vállalatok, addig idén ők bruttó150-170 ezer forintos kezdőbért kapnak. Pallos Anna tájékoztatása szerint viszont a fizikai munkások órabérének változása az elmúlt években meghaladta az inflációt. Ez azt jelenti, hogy míg ezek a dolgozók 1997-ben bruttó 190-240 forintos órabérrel díjazott állást találtak, addig 2000-ben az órabérek 300-350 forintra nőttek.

Nemcsak a közgazdászok bérigényei emelkedtek, hanem minden felsőfokú tanfolyami végzettséggel vagy állami diplomával rendelkező pályakezdőé is. Ezek a fiatalok idén 20-30 ezer forinttal több kezdőbért kérnek, mint tavaly - nyilatkozta lapunknak Feichtinger Mónika. Az elsősorban közép- és felső vezetőket közvetítő Focus Consulting Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatójának tapasztalata szerint idén a pályakezdők szakiránytól függetlenül átlagosan 150-200 ezer forintos havi bruttó bérrel tudnak elhelyezkedni, de természetesen munkakörönként lehetnek eltérések ezen bérek között. Így, míg egy kezdő informatikusnak akár 300 ezer forintos bruttó bért is felkínálnak a vállalatok, addig a média- és reklámügynökségeknél meglepő módon "csak" bruttó 130-160 ezer forintos kezdőfizetést ajánlanak. Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy az elhelyezkedési problémák útjában a nyelvtudás hiánya már nem gördít akadályokat, mert manapság a végzősök többsége megfelelő szinten beszél legalább egy idegen nyelvet.

Az irodai munkákra specializálódott Personal Leasing ügyvezető igazgatója, Lakatos Gábor arról adott tájékoztatást, hogy míg a frissen érettségizett, egy nyelvet középfokon beszélő titkárnő kezdő fizetésként 80-110 ezres havi bruttó bért jelöl meg, addig ők a valóságban bruttó 80-90 ezer forintot adó állásba tudnak elhelyezkedni. Ugyanerre a munkakörre a vállalatok a friss diplomásokat bruttó 120-130 ezer forintos bérrel veszik fel. A középiskolát végzett könyvelők kezdőbére bruttó 80-90 ezer forint közé tehető, míg az egy nyelvet beszélő, diplomás könyvelőknek bruttó 150 ezer forintot fizetnek a cégeik. Lakatos Gábor elmondta: a kezdő irodai alkalmazottaknak az elmúlt években az inflációval arányosan nőttek a béreik. A munkaadók számukra az őszi hónapokban kevesebb bért kínálnak, mint máskor, de ennek az ilyenkor érezhető nagyobb munkaerő-kínálat az oka. Ezek mellett az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmét minden pályakezdőnek arra, hogy most helyezkedjen el, mert a későbbiekben munkahelyi "előélet" nélkül, kezdőként nehezen tudnak állást találni. Ezek mellett nemcsak a késői elhelyezkedés okozhat a pályakezdőknél elhelyezkedési problémát, hanem a több végzettség is. A többdiplomásokat azért nem foglalkoztatják szívesen a vállalatok, mert a munkaadók a változatos és sokszor élesen eltérő végzettségek közül sokszor nem tudják, mely területen alkalmazzák őket.

Szalay Rita

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Karriercentrum


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!