Oroszország meghosszabbíthatja az olajtermelés csökkentését

Vágólapra másolva!
Az orosz miniszterelnök, Mihail Kaszjanov kedden elég erősnek és rugalmasnak jellemezte az ország gazdaságát ahhoz, hogy a múlt héten, az OPEC támogatására bejelentett napi 150 ezer hordós olajexport-csökkentés a jövő év első negyedévén túl is folytatódjon. Kaszjanov szerint egyébként az év első negyedében 18-19-20 dolláros hordónkénti olajár várható, az év második felére azonban újabb csökkenést valószínűsít. 
Vágólapra másolva!

Oroszország - amely nem tagja az olajexportőr országok szervezetének - a világ második legnagyobb olajexportálója, eddig napi 150 ezer hordónyi termeléscsökkentést jelentett be a jövő év első negyedére. - Előfordulhat, hogy ezt a csökkentést folytatjuk a második negyedévben, de legalábbis a második negyedév első hónapjában - mondta Kaszjanov kedden a Reuters hírügynökségnek.

A miniszterelnök elutasította azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország -amelynek költségvetési bevételei 40 százalékban az olajáraktól függnek- nehéz helyzetbe kerülne, ha az olajárak tovább csökkennek. A jövő évi olajárakról Kaszjanov azt mondta, hogy az év első negyedében 18-19-20 dolláros hordónkénti ár várható, a jövő év második felére pedig áremelkedést jósolt.

Amennyiben az olajárak nem emelkednek, Moszkvának lehetősége van hitelt fölvenni a nemzetközi tőkepiacon, előkészítendő a 2003-as adósságtörlesztési csúcsot. Kaszjanov ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a hitelfelvételről szóló tényleges döntés Oroszország szükségleteitől és a piaci helyzettől függ majd.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten egyébként úgy becsülte, hogy az olajárak mostani visszaesése nem kényszeríti Oroszországot hitelek felvételére.

A szabadpiaci referenciafajta északi-tengeri Brent könnyűolaj kedden kora délután 18,16 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) januári szállításra, 1 centtel olcsóbb a hétfői zárónál.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Megegyezés hiányában csökkenő olajár
(2001. december 10.)

Az orosz termeléscsökkentés csak rövid távon emelte az olajárakat
(2001. december 6.)

Oroszország napi 150 ezer hordóval csökkenti olajkitermelését
(2001. december 5.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről