A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

2002-től kedvezőbb a tőzsdei ügyletek adózása

Vágólapra másolva!
A Személyi jövedelemadó törvény 2002. január 1-jén életbe lépő változásai nyomán kedvezőbbé válik a tőzsdei ügyletek adózása.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb pozitív változás, hogy ellentétben az eddigi gyakorlattal, jövőre lehetőség nyílik a tőzsdei ügyletek nettósítására. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamnyereségből származó jövedelem kiszámítása során a magánszemély által az adóévben elszámolt árfolyamnyereség csökkenthető az árfolyamveszteség összegével. Az árfolyamnyereségből származó jövedelem után az adó mértéke 2002-ben is 20 százalék marad.

Kedvező változás az is, hogy az árfolyamnyereség adóját jövőre nem ügyletenként kell megállapítani és megfizetni. A befektetési szolgáltató az árfolyamnyereségeket és -veszteségeket negyedévente összesíti. Ha az adott negyedévben az árfolyamveszteség összege magasabb, mint az árfolyamnyereségé, akkor a különbözet az adóéven belül továbbvihető a következő negyedévekre. Az adóév során el nem számolt árfolyamveszteséget a magánszemély éves bevallásában érvényesítheti.

További könnyítés, hogy az árfolyamnyereségből származó jövedelem kiszámításánál figyelembe vehetők az értékpapír megszerzéséhez, tartásához vagy átruházásához kapcsolódó járulékos költségek is, ide tartozik egyebek közt a befektetési szolgáltatatás ellenértéke.

Az adóévi azonnali tőzsdei ügyletek vesztesége a tőzsdei összetett vagy származtatott ügyletek nyereségével szemben is elszámolható lesz az éves bevallásban. Az árfolyamveszteség az adóévet követő adóévben, vagy az azt megelőző adóév önellenőrzésével, visszamenőlegesen is érvényesíthető.

Nettósítani ugyanakkor csak az ugyanazon befektetési szolgáltató közreműködésével végrehajtott üzletekből származó nyereségeket és veszteségeket lehet. A tőzsdei összetett vagy származtatott ügyletekre is ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint az azonnali ügyletekre. A forrásadó mértéke itt is 20 százalék. A jövedelmet negyedévente kell megállapítani, és az adott negyedévben nem érvényesített árfolyamveszteség az adóéven belül továbbvihető.

A nettósítás azonban csak a tőzsdei ügyleteknél alkalmazható, a tőzsdén kívüli (OTC) ügylet keretében megszerzett papírok után jövőre nem számolható el árfolyamveszteség. Az idén még az OTC üzletek után is el lehet számolni árfolyamveszteséget, ha a magánszemély befektetési szolgáltató közreműködésével vásárolt és adott el.

Jövőre a jogszabály lehetővé teszi az értékpapír-kölcsönzést. Az értékpapír-kölcsönzés díja a magánszemély jövedelmének minősül, és 20 százalékkal adózik. Az adót a kifizető a kifizetéskor állapítja meg és vonja le.

(MTI)

Ajánlat:

Üzleti Negyed - Személyi jövedelemadó

Üzleti Negyed - Tőkejövedelmek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!