Rekordmértékben adósodott el a lakosság májusban

Vágólapra másolva!
Rekordmértékű lakossági hitelfelvételt regisztráltak májusban. A jegybank adatai szerint egy hónap alatt 57,8 milliárd forint hitelt vettek fel a háztartások a pénzintézetektől. Így hiába nőttek májusban a háztartások nettó megtakarításai 50,4 milliárd forinttal, a lakosság pénzvagyona 1,4 milliárd forinttal csökkent áprilishoz mérten.
Vágólapra másolva!

Az év ötödik hónapjában folytatódott a magyar lakosság eladósodása, egy hónap alatt 51,8 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a háztartások a pénzintézetektől, ami abszolút rekord. Május végére a háztartások adóssága 1098,9 milliárd forintra növekedett, míg a megtakarítások 7849,9 milliárd forintra rúgtak. A magyar háztartások eladósodottsága messze a nemzetközi mérték alatt van, az elmúlt évek hitelezési és hitelfelvételi gyakorlatának következtében, így a gyorsuló eladósodás kifejezetten pozitív a gazdaság szempontjából, hisz az keresletet gerjeszt, így segíti a gazdasági növekedést.

Az év eleje óta kiugróan nőttek a fogyasztási-, de még inkább az építkezésihitel-felvételek. Csak májusban 36,9 milliárd forintnyi építési hitelt vett fel a lakosság, ami szintén rekord, így az első öt hónapban lakásra, házra a bankok több mint 98 milliárdot adtak kölcsön a háztartásoknak. Összehasonlításul: tavaly egész évben 138 milliárd volt az építési hitel. A lakosságot a viszonylag magas 22-23 százalékos fogyasztásihitel-kamatok sem tántorítják el az eladósodástól: ugyanis nemcsak az építési, hanem a fogyasztási hitelek iránt is egyre nő az érdeklődés. A májusi 13,5 milliárd forint magasabb a tavalyi karácsonyi szezon átlagos havi hitelfelvételeinél.

Megtakarítási szokásaikon májusban mit sem változtattak a háztartások, az új megtakarításokat készpénzbe, esetleg bankszámlára helyezték. Nagyobb összeg a nyugdíjpénztárakba került, mintegy 13, illetve befektetési alapokba, több mint 5 milliárd forint értékben. A május viszont jelentős veszteségeket hozott a devizamegtakarításokon, itt 13,7 milliárdot vesztett a lakosság, míg a tőzsdei árfolyamváltozások 12,1 milliárd forintot húztak ki a lakosság zsebéből.

Mivel a májusi hitelfelvételek meghaladták a megtakarítások mértékét, a lakosság nettó pénzügyi vagyona 1,4 milliárd forinttal 6751,0 milliárd forintra olvadt. A vagyonvesztés nem példa nélküli, ám az elmúlt öt és fél esztendőben eddig mindössze három hónapban fordult elő.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakáshitel
(az Üzleti Negyed különkiadása)

Bank
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Olcsóbb lakossági hiteleket vehetünk fel márciustól
(2002. február 11.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről