A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Megháromszorozódhat a dinnye ára

Vágólapra másolva!
Várhatóan több ezer dinnyetermelő megélhetése kerülhet veszélybe az idei gyenge termés miatt. Az aszályos időjárás, a kánikula miatt a második hullámban termő dinnye nem tudott kifejlődni, megérni. Ez azt is jelenti, hogy a napokban tapasztalt dinnyecsúcs után augusztus közepén hiánycikk lesz a görögdinnye. A jelenleg általában 35-50 forintos kilónkénti árak akár meg is háromszorozódhatnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten mintegy felére esett a dinnye ára. Ma már a legdrágább helynek számító Balaton-parton is elvétve lehet látni olyan árust, aki 70-80 forintért kínálja a "görög" kilóját. A legtöbb helyen 45-50 forintos kilónkénti árért lehet megvásárolni a dinnyét. Sőt a hipermarketekben, a nagyobb piacokon a fogyasztói ár már 35 forintra csúszott le, miközben a termelőktől 6-8, jobb esetben 15 forintért veszik át kilóját. Minthogy a dinnye termesztése kilónként 22-25 forintba kerül, hamarosan több ezer kistermelő szembesülhet anyagi gondokkal.

Mint Fodor Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács kommunikációs igazgatója kifejtette, különösen azok a gazdák járnak rosszul idén, akik nem öntözték ültetvényeiket. Ez a probléma leginkább a két legnagyobb dinnyetermő vidék, a szabolcsi és a hevesi-jászsági termelőket érinti, akiknek mára elfogyott a termésük. Augusztusban legfeljebb a békési ültetvényekről várható görögdinnye. Ez azt is jelenti, hogy a jövő hónap közepétől hiánycikk lesz a dinnye. Ennek megfelelően a jelenlegi dömpingár akár meg is háromszorozódhat.

Fodor Zoltán kifejtette, a dinnyések abban reménykednek, hogy a szaktárca megsegíti őket. Erre elvileg lenne is lehetőség, gyakorlatilag azonban túl sok remény nincs rá, hiszen ahhoz, hogy a termelők támogatásban részesüljenek, intervenciós alapot kellett volna létrehozniuk. Vagyis minden gazdának be kellett volna valamennyit fizetnie - éppen a rosszabb idők kivédése érdekében - a közös kasszába, ám ezt nem tették meg. Információink szerint a keleti országrész dinnyetermesztői ettől függetlenül igénylik az agrártárca támogatását, és ha nem kapják meg, elképzelhető, hogy valamilyen demonstrációval nyomatékosítják kérésüket.
A Magyar Hírlap felvetésére, hogy a dinnyehiányt meg lehet-e előzni a gyümölcs esetleges importjával, a kommunikációs igazgató határozott nemmel válaszolt.

Idén egyébként a szezon előtt beharangozott 200 ezer tonna görögdinnyetermés helyett jó ha 120-130 ezer tonnányi lesz. Pedig a tavalyihoz képest idén valamelyest még nőtt is a dinnye vetésterülete, 8200-ról 9000 hektárra.

A dinnye ára idén június közepe óta alatta van a tavalyi árszintnek. A termelők szerint egyhektárnyi dinnyeföld megművelése mintegy 300 ezer forintba kerül, a nyomott árak miatt azonban 70 ezer forintnyi bevételt hoz az első osztályú gyümölcs. Ez elsősorban azokra a termelőkre igaz, akik öntözés nélkül, olcsó technológiával termesztenek, vagyis például nem használnak talajtakarást, csepegtető öntözést, oltott palántát. A nagybani piacokon jelenleg túlkínálat van, emiatt alig veszik át a gyümölcsöt, így a kistermelők az utak mellett és a szabadpiacokon próbálják eladni árujukat. A nagybani termelők közül sokan oda szállítják a dinnyét, ahonnan külföldre viszik, ám az idén az exportpiac sem jó, mert a hőség miatt a magyar görögdinnye az olasz áruval egyszerre érkezett a külföldi piacokra, ez pedig lenyomta az árakat.

(MTI)

Korábban:

Túlkínálat a dinnyepiacon
(2002. július 23.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!