Az IBM 10 milliárd dollárt fektet új stratégiájába

Vágólapra másolva!
Új üzleti stratégiát indít az IBM, amelybe 10 milliárd dollárt fektetett be. Az úgynevezett "on demand computing" egy olyan üzleti modell, amelynél a kliensek a számítógépek kapacitásának kihasználása függvényében fizetnek. A befektetés Sam Palmisano vezérigazgató szerint nem jár nagy kockázattal. Mindeközben az IBM világszinten csökkentette alkalmazottai számát, költségcsökkentés céljából.
Vágólapra másolva!

Az "on demand computing" modellt használja az IBM két konkurense, a Sun Microsystems és a Hewlett Packard is, és célja az, hogy olcsóbbá tegye a komputerhasználatot. Sam Palmisano szerint nagy a tét, de nem túl rizikós a befektetés - írja a BBC News Online.

Az IBM 10 milliárd dollárt szán a modell bevezetésére, amely magába foglalja a PricewaterhouseCoopers könyvelőház tanácsadó részlegének 3,5 milliárd dolláros akvizícióját. Ha a kliensnek fölösleges kapacitása van, amit nem használ ki, és spórolni akar, ez a megoldás - mondta Palmisano.

Jóllehet az IBM "rövidtávú" pénzügyi gondokkal küszködik, mondta a vezérigazgató, azért az ügyfelek hosszútávon kitartanak a cég mellett. Az IBM éppen a múlt héten bocsátotta el több ezer dolgozóját, többek között Magyarországon is, költségcsökkentés céljából.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

IBM

Korábban:

Az IBM 100 milliárdot vitt ki az országból adómentesen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!