3,6 százalék az augusztusi infláció

Vágólapra másolva!
A piaci elemzők által várt 3,8% helyett 3,6%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak augusztusban az előző év azonos időszakánál. Júliusban az infláció még 3,7%-os volt.
Vágólapra másolva!

2005 augusztusában a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4%-kal csökkentek - közölte a KSH. Idén az első nyolc hónapban átlagosan 3,7%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Jelentős árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszereknél (15,8%). Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,3%-kal növekedtek. Árcsökkenés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk, a ruházkodási cikkek illetve a tartós fogyasztási cikkek körében. Az egyéb cikkek, üzemanyagok, továbbá a szolgáltatások esetében áremelkedés következett be. Ez utóbbi két csoportból a üzemanyagárak 1,4%-kal, az üdülési szolgáltatások árai 4,5%-kal növekedtek.

12 hónap alatt, 2004 augusztusához viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,2%-kal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,4%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. A ruházkodási cikkek árai átlagosan 0,3%-kal növekedtek. A szeszes italok, dohányáruk árai szintén az átlagosnál kisebb mértékben (2,5%) emelkedtek. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,3%-os áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 12%-kal drágult. Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt (5,8%), ezen belül a járműüzemanyagok 13 százalékkal kerültek többe, mint 2004 augusztusában. A legnagyobb mértékben a háztartási energia drágult, 5,9%-kal, ezen belül a palackos gáz 7,8%, az elektromos energia 6,9%-kal.

2005 augusztusában a szezonálisan kiigazított alapdrágulás (maginfláció) az előző hónaphoz képest 0,3%, 2004 augusztusához viszonyítva pedig 1,7% volt.

2005 augusztusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 99,2%, az előző év augusztushoz viszonyítva pedig 104,0% volt.

A vártnál alacsonyabb inflációs adat elsősorban az élelmiszárak mérséklődésének, a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati cikkek vártnál kedvezőbb áralakulásához volt köthető. A drasztikusan dráguló üzemanyagárak mellett feltehetően csak átmeneti lesz az infláció mérséklődése, az év végére 4% körüli index várható. Jövőre az áfacsökkentés hatására egy átmeneti jelentős inflációcsökkenés várható.

Elemzői vélemények

Látható, hogy a gazdaságban nincs inflációs feszültség, noha az áremelkedés üteme szeptemberre 3,8-3,9 százalékra emelkedhet, s az év végén a 3,9-4,0 százalékos sávban zárhat - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az elemző szerint az új inflációs adat a jegybank számára nem adott olyan új információt, amely miatt változtatna eddigi folyamatosan csökkentő kamatpolitikáján.

A Monetáris Tanács szeptemberben várhatóan 25 bázisponttal mérsékelheti a kamatot, s az is valószínű, hogy ebben az évben nem ez lesz az utolsó kamatvágás, fogalmazott Török Zoltán.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő vezető elemzője szerint a szeptemberi kamatcsökkentés mértéke 25 vagy 50 bázispont lehet. Hozzátette, hogy a piac 75 bázispontos kamatcsökkentést már beárazott az év további részére, tehát a szeptemberi kamatmérséklést további követheti.

Az augusztusi 3,6 százalékos inflációs adat semlegesnek minősíthető a Magyar Nemzeti Bank számára, amely a piacon legoptimistább inflációs előrejelzést tette közzé augusztusban is - tette hozzá Forián Szabó Gergely. A most megjelent inflációs mutató megegyezett az előre jelzettel, az élelmiszerek és ezen belül az idényáras cikkek árai a várt mértékben csökkentek, az erős forint pedig tovább nyomja lefelé a tartós fogyasztási cikkek árát - mondta az elemző, akit kissé meglepett, hogy a tanszereknél is volt egy havi 4 százalékos árcsökkenés.

A külföldi üdülési árak ugyanakkor augusztusban 9 százalékkal tovább emelkedtek a júliusi 7 százalék után, s feltehetően egy akció kifutásával magyarázható, hogy a távközlési szolgáltatások havi árindexe is emelkedett 1,3 százalékkal - jelezte Forián Szabó Gergely.

A CA-IB Alapkezelő vezető elemzője szerint ha az üzemanyagok áfája 25 százalékról 20 százalékra változik október elsejétől, az 0,2 százalékpontos ármérséklést jelent az inflációs adatnál, így decemberre 4,0 százalékos inflációt vár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!