Négy rossz szokás, amitől fáradtabbak a reggelek

Vágólapra másolva!
Két reggeli szokás is van, amellyel helytelenül rögtön ébredés után az emberek nagy része indítja a napot. Most kiderül mi az, amin érdemes változtatni.
Vágólapra másolva!

Chris Boettcher dél-karolinai életmód-tanácsadó a legújabb kutatásokra támaszkodva elmondta melyek azok a szokások, amelyek súlygyarapodást okoznak, és folyamatosan alacsonyan tartják az energiaszintet. Ezeknek érdemes azonnal búcsút inteni:

Reggeli kávé éhgyomorra
Sokan felkelés után a reggeli előtt vagy helyett rögtön egy kávéval indítják a napot, mert csak így tudnak életre kelni. Sajnos a rossz hír az, hogy a koffein vizelethajtó hatású, a szervezet pedig reggel egyébként is dehidratált, hiszen órákon keresztül nem jut vízhez, ráadásul a mostani hőségben izzad is az ember. Tehát felkelés után a kávé előtt inkább tanácsos meginni legalább 4-5 dl vizet! - írja a Mindmegette.

Ébredés után rögtön telefon
Sokan azt is csábítónak találják, hogy reggel ébredés után egyből a telefon után nyúljanak, hogy megnézzék az új értesítéseket, azonban ez sem a jó szokások közé tartozik. Mielőtt valaki a telefonért nyúlna tanácsos inkább mozogni kicsit. Tökéletes napindító testileg és szellemileg is kimenni akár a szabadba. A kora reggeli telefonhasználat stresszreakciót válthat ki, és kortizol felszabadulását idézheti elő a szervezetben, ami egész nap befolyásolja a hangulatot, negatívan persze.

Reggelire gabonapehely
A reggeli bevezetése egy jó szokás, azonban nem mindegy, hogy milyen ételre esik a választás. A gabonapelyhek gyártói előszeretettel emlékeztetnek arra a dobozokon, hogy a reggeli mennyire fontos, azonban a cukrozott, finomított szénhidrátokban gazdag pelyhek nagyon rossz napindítók. Ezek ugyanis a vércukorszint gyors emelkedéséhez, majd zuhanásához vezetnek. Ez okozza azt, hogy reggel, ezek elfogyasztása után már kb. két órával, sőt szinte egész nap fáradtnak és éhesnek érzi magát az ember. A cukrozott pelyhek helyett jobb választás a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru vagy natúr zabpehely, és persze fehérjék és egészséges zsírok.

Gyümölcslé
Sajnos a gyümölcslé sem jó választás a reggelihez, mivel óriási kalóriabomba. A legtöbb dobozos üdítő ráadásul rostot sem tartalmaz. A cukor miatt a gyümölcslével is ugyanaz a probléma, mint a gabonapehellyel. A gyümölcscukor közvetlenül a véráramba szívódik fel, ami a vércukorszint hirtelen ugrásához vezet, amitől nagyon gyorsan fáradtnak érzi magát az ember, nem mellesleg ez is hizlal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!