A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az M7-es újabb szakaszát adják át

Vágólapra másolva!
A tervek szerint hétfő kora délutántól használhatják az autósok az M7-es autópálya Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti, újonnan elkészült szakaszát.
Vágólapra másolva!

A 2005 júliusában átadott, 20 kilométer hosszúságú Balatonszárszó-Ordacsehi szakasz folytatásaként megépült Ordacsehi-Balatonkeresztúr pályarészen három csomópont és egy egyszerű pihenőhely létesült. Jelenleg még épül a 167. kilométerszelvénynél tervezett keresztúri pihenőhely, ahol üzemanyagtöltő állomás is működik majd - számol ba a Napi Gazdaság.

A Vegyépszer Rt. 2004 áprilisában kezdett hozzá az M7-es autópálya újabb, közel 26 kilométeres szakaszának építéséhez. A közbeszerzési pályázaton nyertes cég 62,29 milliárd forintért építette ki a sztrádaszakaszt a Balaton déli partján. Az autópálya-szakasz néhány héttel a határidő előtt elkészült, bár a munkálatokat időnként több tényező hátráltatta, az induláskor a belvíz okozott nehézséget, a 25,7 kilométerből 14 pedig lápos, ingoványos területen vezet keresztül. A mocsarak vízszintjét csak meghatározott mértékben, szigorú szabályok szerint lehetett csökkentetni, míg a tőzeges altalaj főként a lassú tömörödés miatt okozott problémát.

Az új szakasz díjköteles, az úthasználatért tehát a hétfői átadástól kezdve fizetni kell. Ennek megfelelően matrica-ellenőrzésekre ezen a pályarészen is folyamatosan számítani lehet.

Még ha a köröshegyi völgyhíd építése csúszik is, a tervek szerint akkor is kiépül a jövő év végére az országhatárig az M7-es autópálya, mivel a Nemzeti Autópálya Rt. a múlt év végén kiírta a még hiányzó 35,5 kilométeres, a Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasz kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. (Ez a szakasz a korábbi tervek szerint csak 2009-re készült volna el, ám miután a kormányzat módosította a sztrádatörvényt és felgyorsította a beruházásokat, ez is előrébb került.)

Az M7-es többi, 2007-re befejeződő építkezésnek köszönhetően tehát, a jövő év végétől akár Nyíregyházától vagy Debrecenből lehet majd autózni a sztrádán egészen a szlovén, illetve horvát országhatárig, sőt a magyar turisták autópályán mehetnek a tengerre akár Rijeka, akár Split felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!