Vágólapra másolva!
Közös holdingba szervezné a tulajdonába tartozó társaságokat a Honvédelmi Minisztérium - írja a Világgazdaság. A tervezett átalakításról már az új kormány dönthet, többmilliárdos bevételű cégekről van szó.
Vágólapra másolva!

A HM szakértői jelenleg is dolgoznak a tárca cégeit közös holdingba tömörítő előterjesztésen, amelyről Juhász Ferenc Honvédelmi miniszter számolt be egy háttérbeszélgetésen. A tervezetet készítők szándéka szerint az új megoldás hatékonyabbá tenné a százszázalékos állami tulajdonban lévő vállalatok működését.

Az esetleges átszervezés a tárca technológiával foglalkozó vállalkozásait, így a HM Currus Rt.-, a HM Arzenál Rt.-, valamint a HM Armcom Rt.-t érintheti. A HM Currus Rt. elsősorban katonai harcjárművek felújításával és korszerűsítésével foglalkozik, emellett egyre több civil - például vagyonvédelmi - cég megrendeléseit is teljesíti. A társaság 2004-ben 3,9 milliárd forintos árbevételt ért el. A HM Arzenál Rt. különféle rakéták és rakétarendszerek, tűzvezető rendszerek és radarok korszerűsítésével, míg a HM Armcom Rt. híradás-technikai eszközök bevizsgálásával és beépítésével foglalkozik.

A triótól eltérően, várhatóan a holdongtól függetlenül folytathatja tevékenységét a honvédelmi tárca legnagyobb társasága, a HM EI Rt. E cég árbevétele, már évekkel ezelőtt elérte a 30 milliárd forintot, aminek a legnagyobb része vagyonkezelésből és -védelemből, valamint logisztikai és elektronikai szolgáltatásokból, illetve fejlesztésekből származott.

Más elképzelések vannak a hozzá tartozó erdőgazdaságokkal kapcsolatban, amelyek a lőterek környezetében található területeken felelnek az erdő- és vadgazdálkodásért. A tárca azt igyekszik előkészíteni, hogy kincstári kezelésbe adhassa az érintett társaságokat. Kérdéses ugyanakkor a HM-hez tartozó - például üdültetési - közhasznú társaságok sorsa. A terveket még nem véglegesítették, várhatóan az új kormány jóváhagyására is szükség lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!