Több felszámolást indítottak idén

Vágólapra másolva!
Idén az első félévben tovább nőtt az újonnan indult felszámolások és végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest - írja a Napi Gazdaság. A jelenség oka a cégvezetők hozzáállása és a csődtörvény július elsején hatályba lépett módosítása lehet.
Vágólapra másolva!

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete várakozásainak megfelelően idén az első félévben tovább nőtt az újonnan indult felszámolások és végelszámolások száma az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka, azon túl, hogy jelenleg Magyarországon a csődvédelem helyett a cégvezetők megszüntetik a fizetési nehézséggel küzdő vállalkozásaikat, a csődtörvény július 1-jén hatályba lépett módosítása lehet. Ezt sok cég nem várta meg, és maga kezdeményezte végelszámolását, vagy a hitelezője indított felszámolási eljárást ellene még a régi szabályok szerint.

A csődök száma több mint a felére csökkent, míg az új felszámolások száma 15 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 13 százalékkal nőtt 2005 első félévéhez képest - derül ki a Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség adataiból. A fizetésképtelenségi eljárások fele kereskedelmi és építőipari cégekkel szemben indult.

Júliustól többek között a cégvezetők és a tulajdonosok is felelőssé tehetők a tartozásokért. A felelősség megállapítását a felszámolás alatt kérheti a bíróságtól a hitelező vagy a felszámoló azokkal szemben, akik a felszámolás kezdetét megelőző három évben a cég vezetői voltak. Ezentúl a hitelező közvetlenül nem kezdeményezheti az adós társaság felszámolását a bíróságnál, hanem előtte írásban fel kell szólítania a fizetésre, és figyelmeztetnie, hogy ha nem vitatja a tartozást és nem teljesíti 15 napon belül, akkor felszámolás kezdeményezhető ellene. Ez az előzetes felszólítás persze nem szükséges a jogerős bírósági határozaton alapuló követelés esetén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!