A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Távolodnak az új tagok az euróbevezetéstől

Vágólapra másolva!
Jelentősen romlottak az új EU-tagállamok euróövezeti csatlakozási kilátásai az elmúlt egy évben. A balti országok a jövőre várt belépés helyett jó eséllyel csak az évtized végén lehetnek a valutaunió tagjai. Magyarország esetében a szükséges költségvetési kiigazítás puszta mérete miatt 2014 a legvalószínűbb belépési dátum a kormány "ambiciózus" költségvetési csomagja ellenére is.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a a csütörtöki jelentés kiadásával egy időben az eddigi, felminősítést valószínűsítő pozitívról stabilra rontotta vissza Észtország elsőrendű "A" szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy most már 2009-2010 előtt nem várja a balti köztársaság euróövezeti tagságát.

Az elemzés szerint ugyanakkor egész Közép-Európában csúszik az euróbevezetés menetrendje, főleg a rendkívül keményen érvényesített inflációs kritérium teljesítésének nehézségei miatt. Emellett több országban nem egyértelmű a politikai támogatottsága sem a fájdalmas költségvetési kiigazításokat igénylő korai belépésnek.

A cég szerint negatív jelzés volt, hogy az EU elutasította Litvánia 2007-es eurócsatlakozását, annak ellenére, hogy az ország 2,7 százalékos inflációja mindössze 0,06 százalékponttal haladta meg az éppen érvényes referenciaszintet.

A Fitch Ratings szerint ez azt jelzi, hogy az euróövezeti tagságra váró országoknak a maastrichti feltételeket "betű szerint, az utolsó tizedesig" teljesíteniük kell majd. Ed Parker, a Fitchnek az európai feltörekvő gazdaságok szuverén besorolásaiért felelős igazgatója"kiábrándítónak" nevezte az elutasítást. Litvánia költségvetési deficitjét és államadósságát is "megirigyelhetné az euróövezet legtöbb jelenlegi tagországa", tette hozzá a májusi döntés után.

A Litvániával kapcsolatos május közepi elutasító javaslat után más londoni elemzők is úgy vélekedtek, hogy az EU és az euróövezeti jegybank (EKB) ezzel a többi tagjelöltnek üzent. Olivier Desbarres, a Crédit Suisse befektetési csoport londoni részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint az EU a döntéssel azt üzeni az euróövezeti tagjelölteknek, hogy "tanultunk a hibákból, abból, hogy rugalmasan értelmeztük a szabályokat például Görögország, Portugália és Spanyolország esetében ... ezután az előírásokat betű szerint alkalmazzuk".

Nem sokkal korábban a Goldman Sachs befektetési csoport is azt írta egy londoni előrejelzésében, hogy az euróövezeti jegybank valószínűleg sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az új EU-tagországok esetében, mint az alapító tagok felvétele idején.

A Fitch új, csütörtöki londoni jelentése szerint a cég a tavalyi konvergencia-elemzés óta a tíz új EU-tagállam közül hétnek az euróövezeti csatlakozási dátum-előrejelzését tolta későbbre, átlagosan két évvel.

A "rosszkor érkezett inflációs sokk" miatt a balti országok vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben saját eddigi belépési dátumvárakozásaikhoz képest: a jelentés szerint a Fitch arra számít, hogy Észtország 2009-2010-ben, Lettország és Litvánia 2010-ben lép be a valutaunióba a korábban várt 2007-2008 helyett.

A hitelminősítő szerint Szlovákia esetében továbbra is 2009 a legvalószínűbb belépési dátum, bár az új kormány költségvetési céljaival kapcsolatos bizonytalanság és az infláció csökkentésének szükségessége miatt a szlovák adósbesorolás kilátása egyelőre stabil marad.

Az elemzés szerint a Fitch Ratings a jelenlegi politikai bizonytalanságok és a politikai törekvés hiánya miatt 2011 előtt nem számít Csehország belépésére. Lengyelország pedig a költségvetési hiány és a kormánykoalíció "populista irányvonala" miatt 2012 előtt nem lesz az euróövezet tagja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!