A piackutató a piac polarizálódására hívta fel a figyelmet. Egy-egy kategórián belül inkább a legdrágább, úgynevezett prémium és a legalacsonyabb áron kínált termékek értékesítése emelkedik. Az alacsony árú termékek nyilvánvalóan az árérzékeny vevőkörre építenek, míg a prémium termékek általában a többieknél nagyobb marketing-támogatást kapnak, így elérik azokat a vásárlókat, akik hajlandók megfizetni a minőséget.
Egy másik fontos tendencia is megfigyelhető: a vásárlási döntésekben egyre nagyobb szerepet kapnak az eladáshelyi ösztönző eszközök, mint például az árucikkek másodkihelyezése vagy az eladótérben elhelyezett reklámok. Oka, hogy a magyar fogyasztók fele kifejezetten keresi a promóciókat, kedvezményes akciókat. Ma már minden 100 forintból 30 promóciós eladásokból származik az élelmiszerek kiskereskedelmében. A promóciók egyik csúcsideje a karácsony előtti néhány hét, amikor minden gyártó nagyobb szeletet igyekszik kihasítani a vásárlók megnövekedett költéséből. Egy eredményes akció ilyenkor, egyik hétről a másikra akár 30-40 százalékponttal is megváltoztathatja egy cég vagy márka piaci részesedését.
A kiskereskedelmi forgalom alakulását jelentősen befolyásolja a legnagyobb kategóriák tendenciája. A ranglistát értékben vezető húskészítményekből, az átlagot meghaladó mértékben, 8 százalékkal többet adtak el 2005 október-2006 szeptemberben, mint egy évvel korábban. A sajtnál plusz 10 százalékot regisztráltak, nőtt a gyümölcslé eladása 9, az ásványvízé 8, a gyümölcsjoghurté 5, a hűtött szeletes édességé 6, a többi kategóriát pedig stagnálás jellemezte.
Szalóky Tóth Judit felhívta a figyelmet arra az örvendetes tényre, hogy a nagy kategóriák között nőtt a friss áruk, de különösen az egészséges táplálkozás trendjébe illeszkedő sajt, gyümölcslé, ásványvíz, és gyümölcsjoghurt forgalma, tehát nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra.