A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Milliárdokat spórolt a büdzsé a meleggel

Vágólapra másolva!
Az eddigi enyhe télben a fogyasztóknál akár 20 százalékos energiamegtakarítás is összejöhetett, de a költségvetésnek sem jött rosszul a meleg: számításaink szerint a fűtéstámogatáson a tavalyi utolsó negyedévben mintegy 3,5 milliárd forintot spórolt a büdzsé.
Vágólapra másolva!

Az évszakhoz képest meleg időjárás miatt alighanem most sok fogyasztó áldja az égieket. A támogatási rendszer elmúlt évi szigorodása, illetve 2007 eleji alapvető megváltozása miatt az egy évvel korábbihoz hasonló időjárás esetén jelentősen emelkedhettek volna a fűtési költségeik, ez azonban nem következett be, mert kevesebbet kell fűteni. Ez a költségvetés számára sem elhanyagolható körülmény, hiszen így támogatásra is kevesebbet kellett kifizetni a vártnál. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályának tájékoztatása szerint egy Celsius-fokos hőmérséklet-változás 2 millió köbméterrel mozdítja el a gázfelhasználást országos szinten. Ez alapján a Napi Gazdaság úgy számolt - figyelembe véve a Kóka János miniszter által korábban ismertetett adatokat a fogyasztási megoszlásról, valamint a GKI Gazdaságkutató Zrt. információit -, hogy 2006 utolsó negyedévében körülbelül 3,5 milliárd forintot spórolt a büdzsé az egy évvel korábbinál melegebb időjáráson.

A gázár támogatására 2005-ben 76 milliárd, 2006-ban 158 milliárd forintot fizettek ki vagyis a megtakarítás körülbelül 2 százalékos. A GKI szerint 2006 első három negyedévében jelentős mértékben, 2,2 százalékkal nőtt az ország energiafelhasználása, de az egész éves növekedés az utolsó negyedév enyhe időjárása miatt 1,5 százalékra mérséklődhet - nyilatkozta lapnak Barta Judit, a társaság kutatója. Amennyiben marad a viszonylag magas hőmérséklet januárban - vélik a GKI kutatói -, akkor 20 százalék körüli energiamegtakarítás is összejöhet a fogyasztóknál. Ez azonban sok esetben csak a jövő évi elszámolási időszakban, illetve a most folyó éves leolvasási időszakot záró 12. havi végszámlában jelenik meg, hiszen a legtöbben éves leolvasást kérnek.

Ahogyan azt az [origo] néhány napja megírta 2006 utolsó három hónapjában összesen 3000-4500 forint megtakarítás adódhatott egy átlagos, 150 légköbméteres lakás esetében. A januári hőmérséklet eddigi alakulása további megtakarítást jelez előre - az első tíz nap átlaghőmérséklete 4,9 Celsius-fokkal volt magasabb az egy évvel korábbinál -, de a hó végéig még nagy változások lehetnek. A gázfelhasználás alakulása ugyancsak szerényebb volumenű volt a megszokottnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!