A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kína a világkereskedelem élére áll

Vágólapra másolva!
Miközben a globális kereskedelem némileg lassul az idén, a kínai export rohamosan nő és jövőre már a legnagyobb lesz a világon, maga mögé utasítva az Egyesült Államokat és Németországot - állítja a WTO jelentése.
Vágólapra másolva!

A világkereskedelem bővülésének üteme a tavalyi 8-ról az idén várhatóan 6 százalékra csökken, mivel a befektetők elbizonytalanodása miatt valószínűleg 3,7-ről 3 százalékra lassul a globális növekedés - állítja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) most megjelent előrejelzése - írja a Napi Gazdaság.

A fejlődő országok minden korábbi szintet meghaladva, 36 százalékkal részesedtek a világkereskedelemből. Kína az exportnövekedés ütemét illetően a világ minden országát megelőzte; a kivitel teljes összegét tekintve ugyan csak a harmadik volt Németország és az Egyesült Államok mögött, de a második félévben már többet exportált, mint az USA. Az idén, várhatóan az év egészében is felülmúlja, jövőre pedig Németországot megelőzve az első helyre kerül - állítja a jelentés.

A WTO földrajzi felosztása szerinti hét régió közül a FÁK térsége volt az első tavaly a kereskedelem növekedése terén, elsősorban a magas szénhidrogén-, illetve fémárak következtében.

A tavalyi kiugró teljesítmény után az idén a várható bizonytalanságok miatt rendkívül fontos lenne sikeresen lezárni a szabadkereskedelmi tárgyalások dohai fordulóját - hangsúlyozta Pascal Lamy, a WTO vezérigazgatója. A 2001-ben indított tárgyalások lezárására eddig már több határidőt tűztek ki, de eddig egyet sem sikerült betartani.

Az USA, az EU, Brazília és India kereskedelmi képviselői szerdán kétnapos megbeszélést kezdtek a világkereskedelmi tárgyalások előmozdítása érdekében, de Susan Schwab, az USA kereskedelmi főmegbízottja tegnap kizárta a gyors áttörés lehetőségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!