Sztrádák mellé épülnek az ipari parkok

Vágólapra másolva!
Továbbra is Budapestre és környékére összpontosulnak az ipari ingatlanok Magyarországon. Bár az ország területén már 190 ipari parki címmel rendelkező létesítmény található, ezek túlnyomó része a helyi önkormányzatok tulajdonában van, és főként csak abban az esetben valósítanak meg fejlesztést a parkok területén, ha már megvan rá az igény.
Vágólapra másolva!

Az idén márciusban címet elnyert tizenegy ingatlan közül csupán három foglalkozik spekulatív projektekkel is - állapítja meg az idei első negyedéves elemzésében a CB Richard Ellis - írja a Napi Gazdaság.

Az ingatlan-tanácsadó cég adatai szerint a főváros környékén jelenleg összesen 955 ezer négyzetméternyi raktárterület épül spekulatív módon, ennek 72 százaléka a fővároson kívüli területeken, főként a nyugati és dél-keleti autópályák környékén.

Az építkezések a sztrádák újonnan épült részeit célozzák meg. Bár az ipari ingatlanok piaca az első negyedévekben hagyományosan mérsékelten aktív, idén az egy évvel korábbihoz képest megtriplázódott, 20,3 ezer négyzetméterre emelkedett a regisztrált bérbe adott területek nagysága. A hat legfontosabb tranzakciónál az átlagos kiadott terület elérte háromezer négyzetmétert, a teljes kínálat pedig csaknem 21 ezer négyzetméterrel nőtt és további 166 ezer négyzetméter átadása várható az év végéig - szól a prognózis.

A fővárosban az első negyedévben két nagyobb projekt készült el: a C-moll (5000 négyzetméter) és a City Point 9 (4200 négyzetméter). A CB Richard Ellis számításai szerint jelenleg 14 ezer négyzetméter szabad ipari terület található Budapesten. A főváros környékén a teljes kínálat 680 ezer négyzetmétert tesz ki, melynek legnagyobb része nyugaton (az M0-M1-M7-es autópályák kereszteződésénél) és dél-keleten (az M0-M5-ös autópályák találkozásánál) található. Az első negyedévben ezekből egyet adtak át, a Tulipán Parkot, 12 ezer négyzetméterrel.

A várakozások szerint ahogy 2007 végére a Ferihegyi reptér és az M3-as autópálya közti sztrádaszakasz elkészül, a keleti szektor a fejlesztők figyelmének középpontjába kerülhet. E szektorban a legnagyobb üzletkötés a Prologis-Sziget területén volt, ahol a Filtrona bérelt hétezer négyzetmétert. Jelenleg körülbelül hetvenezer négyzetméternyi logisztikai terület bérelhető Budapest környékén - derül ki a Napi Gazdaságból

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről