Eladó a debreceni reptér

Vágólapra másolva!
A megyeszékhely fejlődése érdekében Debrecen repülőterének privatizációját tervezik - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Kósa Lajos polgármester. A tulajdonosi és üzemeltetés jogokért közel tíz cég száll versenybe - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Eladná repülőterét Debrecen. A légikikötő értékesítése nem új keletű dolog, a megfontolás tárgya inkább az volt, hogy még a rekonstrukciós munkálatok előtt vagy a reptér elkészülte után kerüljön-e sor a tranzakcióra. A debreceni önkormányzat az 1994-ben megvásárolt repülőtér fejlesztésére 2001-2007 között mintegy 4 milliárd forintot költött - tájékoztatott Kósa Lajos polgármester.

A repülőtér privatizálására azért van szükség, mert csak ezen az áron valósítható meg az önkormányzat - mint tulajdonos - és a holding - mint üzemeltető - közös célja: komoly nemzetközi légiforgalom kialakítása. Kizárólag szakmai érdeklődőnek adnák el a repteret, aki rendelkezik személyszállítást végző légitársasággal vagy üzemeltet ilyet. Így akarják elkerülni, hogy a légikikötőt rendeltetésétől eltérő módon használják és meggátolják a további fejlődésben. Az értékesítés további feltétele, hogy az új tulajdonos kizárólag debreceni munkaerőt foglalkoztathat - hangsúlyozta a polgármester.

A tulajdonosi és üzemeltetői jogokat az eddig befektetett összeg többszöröséért, 10 milliárd forintért szeretnék eladni. Debrecen város közgyűlése csütörtökön határozott arról, hogy a repteret és az azt üzemeltető kft.-t egyben értékesíti. A város célja ezzel is az, hogy tartósan reptérként üzemeljen a létesítmény - mondta lapunknak az önkormányzat illetékese, aki viszont a majdani pályázat részleteiről egyelőre nem tudott tájékoztatni.

A tervek szerint az októberi ülésre elkészülhetnek az értékesítéshez szükséges pályázati feltételek. A polgármester szerint a reptér eladása nem jelenthet problémát, tíz cég is élénken érdeklődik a konstrukció iránt, köztük orosz, kínai, angol, osztrák, spanyol, illetve német befektetők. A vételárat a légikikötő fejlesztésére költené az önkormányzat, illetve kiváltana több olyan hitelt is, amelynek a kondíciója időközben kedvezőtlenné vált. A polgármester szerint optimális esetben év végéig megköthető az új tulajdonossal a szerződés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről