A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A vártnál nagyobb hiány, drámai eladósodás

Vágólapra másolva!
Megtorpant a folyó fizetési mérleg hiányának csökkenése. A folyó fizetési mérleg hiánya 2007 második negyedévében 1700 millió euró volt, ami a szezonális hatásoktól megtisztítva 1455 millió euró. A nemzetgazdaság nettó adósságállománya 5,8 milliárd euróval növekedett, ami drámai mértékű eladósodásra utal.
Vágólapra másolva!

A 2007-es év második negyedévében a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) az előző negyedévhez képest növekedett. Értéke 1668 millió euró, a szezonális hatások kiszűrésével 1243 millió euro, ami a GDP 5,3 százaléka - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó úgynevezett alulról számított külső finanszírozási igény a II. negyedévben 1950 millió euró, szezonálisan kiigazítva 1839 millió euró, ami a GDP 7,3 százalékát tette ki.

Az áruk és szolgáltatások egyenlege a várakozásoknak megfelelően további javulást mutatott, azonban a jövedelmek egyenlege meredek romlást mutat, részben a rekordnagyságú, 1,8 milliárd eurós osztalékkivitel, valamint a folyamatosan növekvő külső eladósodás növekvő kamatterhe miatt.

Kifejezetten negatív a nem adóssággeneráló finanszírozás 4,2 milliárd eurót elérő deficitje, ami részben a hazai vállalkozások tőkekivitelének, nagyrészt azonban a külföldi tulajdonosok mintegy 3 milliárd eurónyi tőkekivonásának (ennek része azonban a Budapest Airport tulajdonosváltása), valamint 459 millió euró portfoliótőke kivonásnak köszönhető.

Az év során mind az áru, mind a szolgáltatásegyenleg további javulására számítunk, míg a rekordnagyságú osztalékkivitel várhatóan nem ismétlődik meg. Az adóssághoz kapcsolódó jövedelemegyenleg azonban a várnál gyorsabban növekszik, így a korábbi 2007-re várt 4,4 milliárd euró hiány 5 milliárd közelébe emelkedhet.

Az adatok a forintra elvileg negatívan hatnak, azonban a forintra a nemzetközi hangulat változása hat erősebben, így érdemi változásra nem számítunk - tette hozzá az elemző.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint alapvetően a jövedelmek egyenlegének jelentős romlása miatt lett a vártnál magasabb a folyó fizetési mérleg második negyedéves hiánya. A vártnál magasabb hiány oka az elemző álláspontja szerint a gazdasági környezet kedvezőtlen alakulásában keresendő, ami miatt a vállalatok a jövedelmeiket hazautalják, és a jelentős működőtőke beruházások is elkerülik Magyarországot. Míg korábban a folyó hiány finanszírozásában jelentős volt a visszaforgatott profit szerepe, addig a kedvezőtlen gazdasági környezet, a vállalatok romló profit kilátásai a külföldi tulajdonú cégeket is arra ösztönzik, hogy más befektetési terepet keressenek - fejtette ki a szakértő.

Összességében ugyanakkor a vártnak megfelelő folyamatok zajlanak a fizetési mérleg alakulásában: az áruforgalom egyenlegében többlet keletkezett a második negyedévben, és a szolgáltatások egyenlege is javult - mutatott rá az elemző. Hozzátette, hogy tavaly a második negyedévben az áruforgalmi egyenleg még 134 millió eurós hiányt mutatott, azóta viszont folyamatosan javul és többletet mutat, és az év egészében is többlet várható az áruforgalmi egyenlegben. A Raiffeisen Bank elemzője arra számít, hogy a korábbi két évhez hasonlóan idén is tovább csökken a fizetési mérleg hiánya, és valószínűleg ez a folyamat 2008-ban is folytatódik. Török Zoltán számítása szerint az idei hiány 5,1 milliárd euró körül alakulhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!