A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Jelentősen visszaesett a Mol nyeresége

Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt. 59,5 milliárd forint adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, így az első kilenc havi profitja 131,5 milliárd forintot ért el. A negyedéves eredmény 35 százalékkal, a három negyedéves 33 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az eredmény meghaladta az elemzői várakozásokat, kérdés ugyanakkor, hogy számoltak e az E.On-tól ármódosító tételként a korábbi gázüzletági eladás miatt ármódosító tételként kapott 17,4 milliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport üzleti eredménye speciális tételek nélkül 75,5 milliárd forint volt a harmadik negyedévben 20 százalékkal kevesebb, mint egy éve - áll a szerdán közzétett, IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti gyorsjelentésben. A Mol árbevétele a harmadik negyedévben 685 milliárd, a háromnegyedévben 1807 milliárd forint volt, 10 illetve 20 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A gyenge dollár jellemezte gazdasági környezet kihívása ellenére a harmadik negyedéves eredmények ismét bizonyították a Mol hatékonyságát és a stratégia helyes irányát - idézi a jelentés Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint az első háromnegyedévben elért eredményeik bizonyítják részvényeseiknek a Mol kiváló működését.

A gyorsjelentésben felhívják a figyelmet arra is, hogy az olajiparban az árrést USA dollárban határozzák meg, míg a feldolgozási költségek helyi devizában jelentkeznek. Ezért a forintban számolt működési eredmény harmadik negyedévi romlásának jelentős része a dollár forinthoz viszonyított 15 százalékos gyengüléséből ered. A Mol-nak egyébként az adófizetési kötelezettsége istöbb mint megháromszorozódott. A 2006. január-szeptemberi 21,6 milliárd forintról 66,1 milliárd forintra növekedett, egyrészt a 2006. évi társasági adókedvezmény miatt, másrészt a külső felek tulajdonában lévő MOL részvényekhez kapcsolódó opciók eltérő nemzetközi számviteli (IFRS) és adózási kezelése miatt.

Az üzletágak közül a vegyipar teljesített nagyon jól

A Kutatás-termelés üzleti eredménye59,2 milliárd forint volt az első kilenc hónapban, ami 44 százalékos visszaesést jelentett. Dollárban a nyereség 316,9 millió volt, ami 36 százalékkal kisebb a bázisnál. Az üzletág eredménye a harmadik negyedévben 34 százalékkal csökkent dollárban számolva, főként a Szőreg-1 gázmező értékesítése és a magasabb működési költségek miatt.

A Feldolgozás és Kereskedelemszegmens üzleti eredménye kisebb mértékben 2 százalékkal csökkent az első háromnegyed évben dollárban számolva, ami 697,8 millió dollárt jelentett. Forintban az eredmény 130,3 milliárdot tett ki, ami 14 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az előző év hasonló időszakához képest július-szeptemberben 8 százalékkal csökkent a dollárban számolt üzemi eredmény,aminek az alacsonyabb árrések voltak. A csökkenő nyereségességet némileg ellensúlyozta a magasabb értékesített mennyiség.

A Petrolkémiaszegmens üzemi eredménye megháromszorozódott, így kilenc hónap alatt 196,8 millió dollárt, azaz 36,7 milliárd forintot ért el. Ez a nyereség már meghaladta a 2006. évi teljes üzleti eredményt. A dollárban számolt üzleti eredmény 160 százalékkal növekedett az értékesítési volumenek erőteljes növekedésének és a kedvező piaci tendenciáknak köszönhetően.

A Földgáz Szállításüzleti eredménye 14 százalékkal 124,3 millió dollárra növekedett 2007 január-szeptemberében. Ez forintban 23,2 milliárdot jelentett, ami stagnálás a bázishoz képest. A dollárban számolt üzemi eredmény a harmadik negyedévben 26 százalékkal, forintban 9 százalékkal növekedett az alacsonyabb működési költségeknek köszönhetően.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!