Módosítják a közbeszerzési törvényt

Vágólapra másolva!
Az uniós források felhasználása során tapasztalt problémák miatt változások várhatók a közbeszerzési törvényben, a készülő szakmai koncepciót december 19-én vinnék a kormány elé. Rendeznék a hiánypótlási szabályokat. A cél: ne lehessen a hiánypótlás keretében összeállítani az ajánlatokat, és a szabályok egyszerűek, világosak legyenek - írta a hétfői Világgazdaság. Megszűnne az önkéntes hiánypótlás lehetősége.
Vágólapra másolva!

Megreformálnák továbbá a jogorvoslatra vonatkozó szabályokat: többek között a közbeszerzéstől való eltiltás ideje csökkenne.

Várható hogy az ajánlattevő közbeszerzéstől való eltiltása lehetőségének időtartamát a jelenlegi 0-5 év közöttiről hat hónap-két évre csökkentsék, de bizonyos esetekben kötelezővé tennék. Például eltiltással is büntetnék a hamis adatszolgáltatást, ha kideríthető, tetten érthető.

Napirenden van a döntőbizottsági határozatot követő hosszadalmas bírósági szakasz rövidítése is. Mivel a tapasztalatok szerint a testület határozatát a bíróság általában helybenhagyja, vagy megsemmisíti és csak ritkán változtatja meg, az utóbbi lehetőséget meg is szüntetnék. Ezzel a következő bírósági szakaszt is kiiktatnák.

Ugyanakkor a szakma nagy ellenállása miatt egyelőre lekerült a napirendről a választott bíróság mint jogorvoslati szerv a közbeszerzési jogorvoslatoknál. A közbeszerzési szereplők a megkötött szerződéssel kapcsolatos vitáikat egyébként most is választott bíróság elé vihetik, nem csak a rendes bíróságokhoz utalhatják. A most készülő szakmai koncepció alapján kialakuló előterjesztés december 19-én kerül a kormány elé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!